Melampsora larici-populina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melampsora larici-populina
Uredosorivlekken van Melampsora larici-populina op de Canadese populier.
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes (Roesten)
Orde:Pucciniales
Familie:Melampsoraceae
Geslacht:Melampsora
Soort
Melampsora larici-populina
Kleb.
Telia van Melampsora larici-populina op de Canadese populier.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Melampsora larici-populina is een roest die behoort tot de familie Melampsoraceae. De roest is een van de populierenroesten en heeft vijf fysio's, E1, E2, E3, E4 en E5. Melampsora larici-populina heeft de lariks als tussenwaardplant.

De grauwe abeel heeft een goede weerstand en de zwarte populier een matige weerstand tegen Melampsora larici-populina. Bij de Canadese populier is de weerstand afhankelijk van het ras en varieert van slecht tot goed. De meeste rassen van de balsemhybriden hebben ook een goede weerstand tegen de fysio's E1 t/m E3 en matig tot voldoende tegen E4, terwijl die tegen E5 nog onbekend is.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

Vlak voor het afsterven van het blad worden aan de bovenkant van het blad telia (enkelvoud: telium) met teleutosporen gevormd. De teleutospore kiemt in het voorjaar en vormt een basidium met basidiosporen. De basidiospore infecteert een naald van de lariks en vormt daar een spermogonium met spermatiën en receptieve hyfen aan de bovenkant van de naald. Na bevruchting van een receptieve hyfe van het spermogonium door een spermatium met een ander paringstype wordt een aecidium met haploïde-dikaryotische aecidiosporen gevormd, die het blad van de populier in juni infecteren, waarna uredinia gevormd worden. Een uredinium vormt aan de onderkant van het blad de uredosporen, die weer nieuwe infecties op de populierenbladeren geven. Vlak voor het afsterven van het blad gaan de uredinia over in telia, die de teleutosporen vormen.

Zie voor een algemeen schema: roesten

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Melampsora laricis-populina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.