Melanophidium bilineatum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Melanophidium bilineatum
IridescentShieldtail.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Uropeltoidea
Familie:Uropeltidae (Schildstaartslangen)
Geslacht:Melanophidium
Soort
Melanophidium bilineatum
Beddome, 1870
Afbeeldingen Melanophidium bilineatum op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Melanophidium bilineatum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Melanophidium bilineatum is een slang uit de familie schildstaartslangen (Uropeltidae).[1] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Richard Henry Beddome in 1870. Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Melanophidium bilineatum is te herkennen aan de zeer opvallende verschijning; de slang is geheel zwart van kleur, met een duidelijke, heldergele streep aan de flanken, die soms bestaat uit een serie vlekken. Het hele lichaam heeft een sterk iriserende (parelmoer-achtige) glans die blauw aandoet.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De locatie in India waar de soort is aangetroffen door wetenschappers; het eigenlijke verspreidingsgebied is nog niet bekend.

Ondanks dat de slang niet recentelijk maar al in 1870 werd ontdekt, zijn er slechts drie exemplaren beschreven. De soort is aangetroffen op ongeveer 1700 meter hoogte in het berggebied aan de westkust van India. Net als andere schildstaartslangen, die de naam danken aan de verharde staartpunt, leeft de slang grotendeels ondergronds en heeft een gravende levenswijze. Over de biologie en levenswijze is nog niets bekend.

Bronvermelding[bewerken]