Melig takmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melig takmos
Melig takmos
Melig takmos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Lecanoromycetes
Onderklasse:Lecanoromycetidae
Orde:Lecanorales
Familie:Ramalinaceae
Geslacht:Ramalina
Soort
Ramalina farinacea
(L.) Ach. (1810)
Afbeeldingen Melig takmos op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Melig takmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Melig takmos (Ramalina farinacea) (synoniem: Lichen farinaceus ) is een struikvormige korstmos, dat behoort tot de ascomyceten en voorkomt op de bast van bomen, zoals eik, populier, iep, wilg, es, linde, esdoorn en els.[1] In Nederland is het een vrij algemeen voorkomende soort. Melig takmos bestaat uit een innige mutualistische symbiose van de schimmel Ramalina farinacea en een groenwier van het geslacht Trebouxia. Zo'n lichaam als geheel wordt thallus genoemd.

Melig takmos zit met een centrale voet vast aan de bast van de boom. De afgeplatte, 0,5 - 3 mm brede, tot 8 cm lange, gaffelvormig vertakte thalli zijn grijsgroen tot groengeel. Ze hebben een spitse top en de onder- en bovenkant hebben dezelfde kleur. Ze hebben vaak ronde tot langwerpige, witachtige soralen op de randen, die voor vegetatieve vermeerdering zorgen door het uitstoten van soridiën. Pseudocyfellen komen vaker voor bij de basis van de korstmos en minder op de takken. Pseudocyfellen zijn kleine, punt- tot streepvormige openingen in het oppervlak van het thallus en zorgen voor de gasuitwisseling.

Apotheciën komen weinig voor. De vlakke 6 mm grote apotheciën zijn tot 6 mm groot. De 12 - 15 x 5 - 7 µm grote ascosporen zijn breed spoelvormig.[2]

Melig takmos met apothecia