Melkhaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Melkhaai
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2003)
Rhizoprionodon acutus mangalore.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Orde:Carcharhiniformes (Grondhaaien)
Familie:Carcharhinidae (Requiemhaaien)
Geslacht:Rhizoprionodon
Soort
Rhizoprionodon acutus
(Rüppell, 1837)[2]
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Melkhaai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Melkhaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De melkhaai (Rhizoprionodon acutus) is een vis uit de familie van roofhaaien (Carcharhinidae), orde grondhaaien (Carcharhiniformes)[3][4], die voorkomt in de drie belangrijkste oceanen van de wereld (Grote, Atlantische en Indische Oceaan).

Anatomie[bewerken]

De melkhaai kan maximaal 175 centimeter lang en 5000 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd 8 jaar. Het lichaam van de vis heeft een langgerekte vorm. Deze haai heeft twee rugvinnen en één aarsvin. De brede, driehoekige borstvin begint onder het derde of vierde kieuwopening. De aarsvin is ongeveer twee keer zo lang als de tweede rugvin. De eerste rugvin is veel groter dan de tweede.

Leefwijze[bewerken]

De melkhaai komt zowel in zoet-, zout- als brakwater voor en is gebonden aan een tropisch klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in rivieren en zeeën. De diepte waarop de soort voorkomt is 1 tot 200 meter onder het wateroppervlak. Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel. Hij eet macrofauna en jaagt op andere vis (het is een roofvis).

Relatie tot de mens[bewerken]

De melkhaai is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. Bovendien wordt er op de vis gejaagd in de hengelsport.

Externe link[bewerken]