Melkrobot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melkrobot van Lely
Melkrobot van DeLaval
Prototype uit 1983

Een melkrobot, ook wel automatisch melksysteem (AMS) genoemd, is een melkmachine waarin een koe volledig automatisch gemolken wordt, in tegenstelling tot de meer traditionele melkstal, waar altijd mensen aanwezig moeten zijn.

Werkmethode[bewerken | brontekst bewerken]

De melkrobot reinigt de uiers en bevestigt de melkbekers aan de vier spenen van de uier.

Elke koe wordt herkend door de machine. Het aantal melkafnames en de opbrengst worden geregistreerd. De boer monitort de prestaties met een computersysteem. Doordat de koe vaker per dag gemolken kan worden neemt de productiviteit van de koe toe. De koe bepaalt zelf wanneer ze gemolken wil worden. Wanneer de koe een ziekte heeft wordt dit duidelijk doordat de productie afneemt. Koeien kunnen indien nodig automatisch extra voedingssupplementen krijgen toegediend.

Een melkrobot is een vaste opstelling van ongeveer 1 bij 6 meter in de stal. Om kosten te besparen wordt door sommige fabrikanten het robotgedeelte gebruikt voor meerdere boxen. Als de koe in de eerste box aangesloten is, gaat de robot verder naar de volgende box. Hierdoor hoeft de gebruiker maar één robot aan te schaffen voor maximaal vijf boxen. Deze techniek kan worden toegepast in tandemopstelling, waarbij de koeien achter elkaar staan en in spiegelopstelling, waarbij maximaal twee koeien naast elkaar staan. Aan de hand van de grootte van de veestapel wordt het aantal melkrobots bepaald. Bij kleine boerderijen kan 1 box met melkrobot volstaan om de hele veestapel te bedienen; een melkrobot kan per box ongeveer 65 tot 70 koeien drie keer per dag melken. Als de koeien ook nog de wei in gaan is 50 koeien het maximum.

De meeste robots zoeken bij problemen automatisch contact (telefoon of sms) met de melkveehouder.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste ontwikkelingen op het gebied van automatisch melken, vergelijkbaar met de huidige generatie melkrobots, startten in de jaren 1980 in Nederland. Het ministerie van Landbouw en dat van Economische Zaken startten het project 'Boerderij 2000'. Binnen dit project werkten ook Philips, Vicon en het Instituut voor Mechanisatie, Arbeid en Gebouwen (IMAG) mee om de boerderij van het jaar 2000 te realiseren.

Uit dit project kwam een prototype dat begin jaren 1990 door Vicon op de markt gebracht wordt. Ongeveer gelijktijdig kwam ook Lely met de eerste versie van zijn Astronaut-melkrobot op de markt.

Parallel aan het 'Boerderij 2000'-project ontwikkelden ontwikkelden twee docenten van de toenmalige praktijkschool te Oenkerk, de heren Roelof Middel en Rinke Oenema, een apparaat dat op aanwijzing van een computer zonder mankracht zelfstandig koeien kon melken. De heren zijn ruim twee jaar samen met studenten van de Landbouwuniversiteit Wageningen bezig geweest met ontwikkelen. Het prototype is destijds getoond in het televisieprogramma Brandpunt in de Markt. Mede vanwege de hoge kosten voor octrooiaanvragen werd de robot door Gascoigne Melotte doorontwikkeld. Na een desastreuze beursgang moest men met de ontwikkelingen stoppen. Het eerste werkende prototype is te zien in het Fries Landbouwmuseum te Leeuwarden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Melkrobots van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.