Melusine von der Schulenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melusine von der Schulenburg
1667 - 1743
Melusine von der Schulenburg, 17e eeuw
Geboren 25 december 1667
Emden, Heilige Roomse Rijk
Overleden 10 mei 1743
Vader Gustaaf Adolf von der Schulenburg
Moeder Petronella von Schenken
Dynastie von der Schulenburg
Broers/zussen Johann-Matthias Reichsgraf von der Schulenburg
Partner George I
Kinderen Anna Louise Sofia von der Schulenburg, Petronilla Melusina von der Schulenburg, Margarete Gertrud von der Schulenburg

Ehrengard Melusine hertogin von der Schulenburg (Emden, 25 december 166710 mei 1743) was de maîtresse van koning George I van Groot-Brittannië. Ze was een dochter van Gustaaf Adolf von der Schulenburg en Petronella von Schenken.

Verder was ze hertogin van Kendal en Munster en werd haar ook de titel "Reichsfürstin von Eberstein" beleend. Overigens behoort ze, net als haar broer, Johann-Matthias Reichsgraf von der Schulenburg, tot de 'XIVe generatie' van de Weiße Linie van het geslacht von der Schulenburg.

Melusine was hofdame van Sophia van de Palts, erfgename van de Britse troon en vrouw van hertog Ernst August van Brunswijk-Lüneburg, die in 1692 keurvorst van Hannover werd. Zodoende leerde zij hun zoon prins George Lodewijk (troonopvolger van zowel Hannover als Groot-Brittannië) kennen en werden zij minnaars. Ze kregen samen zeker 3 kinderen:

In 1698 werd George keurvorst van Hannover en in 1714 volgde hij Anne op als koning van Groot-Brittannië. Melusine volgde hem en in 1716 benoemde hij haar tot hertogin van Munster, markgravin en gravin van Dungannon en barones Dundalk, in de peerage van Ierland. Vervolgens werd ze in 1719 benoemd tot hertogin van Kendal, gravin van Feversham en barones Glastonbury, in de peerage van Groot-Brittannië.

Inmiddels gingen er geruchten dat zij en de koning in het geheim gehuwd waren (de koning was al in 1694 gescheiden van zijn vrouw Sofia Dorothea van Brunswijk-Lüneburg). Zeker nadat keizer Karel VI haar in 1723 beleende met de titel prinses van Eberstein.

Robert Walpole bemerkte over Melusine von der Schulenburg: "As much the queen of England as anyone was". Hiermee verwees hij naar het feit dat zij echter werd aanschouwd als dé regentes van het koninkrijk.

Als ze in Engeland was verbleef ze meestal op Kendal House in Isleworth, Middlesex.

Ze stierf in 1743 op 75-jarige leeftijd.