Melusine von der Schulenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melusine von der Schulenburg

Ehrengard Melusine Herzogin von der Schulenburg (Emden, 25 december 166710 mei 1743) was heimelijk getrouwd met koning George I van Groot-Brittannië. Ze was een dochter van Gustaaf Adolf von der Schulenburg en Petronella von Schenken.

Verder was ze hertogin van Kendal en Munster en werd haar ook de titel "prinses van Eberstein" beleend. Overigens behoort ze, net als haar broer, Johann-Matthias Reichsgraf von der Schulenburg tot de 'XIVe generatie' van de Weiße Linie van het geslacht von der Schulenburg.

Melusine was hofdame van Sophia van de Palts, erfgename van de Britse troon en vrouw van hertog Ernst August van Brunswijk-Lüneburg, die in 1692 keurvorst van Hannover werd. Zodoende leerde zij hun zoon prins George Lodewijk (troonopvolger van zowel Hannover als Groot-Brittannië) kennen en werden zij minnaars. Ze kregen samen zeker 3 kinderen:

In 1698 werd George keurvorst van Hannover en in 1714 volgde hij Anne op als koning van Groot-Brittannië. Melusine volgde hem en in 1716 benoemde hij haar tot hertogin van Munster, markgravin en gravin van Dungannon en barones Dundalk, in de peerage van Ierland. Vervolgens werd ze in 1719 benoemd tot hertogin van Kendal, gravin van Feversham en barones Glastonbury, in de peerage van Groot-Brittannië.

Inmiddels gingen er geruchten dat zij en de koning in het geheim gehuwd waren (de koning was al in 1694 gescheiden van zijn vrouw Sofia Dorothea van Brunswijk-Lüneburg). Zeker nadat keizer Karel VI haar in 1723 beleende met de titel prinses van Eberstein.

Als ze in Engeland was verbleef ze meestal op Kendal House in Isleworth, Middlesex.

Ze stierf in 1743 op 75-jarige leeftijd.