Membracis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Membracis
Membracis foliata
Membracis foliata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Auchenorrhyncha (Cicaden)
Infraorde:Cicadomorpha (Zingcicadeachtigen)
Familie:Membracidae (Bochelcicaden)
Onderfamilie:Membracinae
Geslachtengroep:Membracini
Geslacht
Membracis
Fabricius, 1775
Typesoort
Cicada foliata (Linnaeus, 1758)
Plaat 5 uit Metamorphosis insectorum surinamensium van Maria Sibylla Merian, met rechts onderaan een bochelcicade van de soort Membracis foliata.
Plaat 5 uit Metamorphosis insectorum surinamensium van Maria Sibylla Merian, met rechts onderaan een bochelcicade van de soort Membracis foliata.
Afbeeldingen Membracis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Membracis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Membracis is een geslacht van halfvleugelige insecten uit de familie bochelcicaden (Membracidae).

De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1775 door Johann Christian Fabricius.[1]

De typesoort van het geslacht, Membracis foliata, werd door Linnaeus oorspronkelijk aangeduid als Cicada foliata, met als plaats van herkomst "India" (d.i. West-Indië, meer bepaald Suriname).[2] Linnaeus verwees daarbij naar het werk van Maria Sibylla Merian: Metamorphosis insectorum Surinamensium uit 1705. De cicade staat daar afgebeeld op plaat 5.

Membracis is een geslacht dat uitsluitend in het Neotropisch gebied voorkomt. Er waren in 2010 48 verschillende soorten gekend. De bochelcicaden hebben een zwart, zijdelings afgeplat pronotum, met uiteenlopende kleurpatronen, dat bij verschillende soorten opvallend groot en bladvormig is. Het oppervlak ervan is volledig glad. De cicaden komen voor in groepen van enkele tot meerdere duizenden individuen op eenzelfde plant. Ze worden steeds beschermd en "gemolken" door mieren.[3]