Memorial Museum Passchendaele 1917

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het museum in het kasteelpark
Helmen en bommen
De dug-out toont een communicatiepost, een verbandpost, een pompkamer, het hoofdkwartier en slaapplaatsen
Falls The Shadow
Loopgraven

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt de Slag om Passchendaele (derde slag om Ieper) in 1917 in herinnering. Er vielen toen ruim een half miljoen slachtoffers. Het museum is gevestigd in het kasteelpark van Zonnebeke en werd geopend in 2004. Het richt zich op de materiële aspecten van de Eerste Wereldoorlog. Naast de informatieve museumzalen zijn er nagebouwde dug-outs, een museumtuin met gereconstrueerde loopgraven en een thematisch park. In de buurt ligt het Polygoonbos en Tyne Cot Cemetery, de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld.

Parcours[bewerken | brontekst bewerken]

Het museumparcours is ruim 600 meter en bestaat uit vijf thema's. De eerste verdieping toont een overzicht van de Eerste Wereldoorlog in de streek en over de Vijf Slagen bij Ieper. Het tweede deel is een Britse dug-out die opnieuw werd ingericht. De dug-out toont een communicatiepost, een verbandpost, een pompkamer, het hoofdkwartier en slaapplaatsen. In het derde deel focust een ondergronds gebouw op de Slag om Passchendaele en wordt er stilgestaan bij de internationale oorlog en de bijdrage van verschillende naties tijdens de slag. Er is een maquette van het oorlogslandschap. Het vierde deel is de Trench Experience met Duitse en Britse loopgraven en originele schuilplaatsen. Het laatste deel is de herinneringsgalerij. Die herdenkt de slachtoffers uit in de streek.

Derde Slag bij Ieper[bewerken | brontekst bewerken]

De Derde Slag om Ieper, bekend als de Slag om Passendale (en internationaal bekend als Passchendaele), was een veldslag die in 1917 door Britse, ANZAC en Canadese troepen enerzijds en het Duitse leger anderzijds werd uitgevochten. De totale verliezen bij dit offensief aan beide zijden worden geschat op 450.000 voor acht kilometer terreinwinst. De Britse artillerie schakelde een belangrijk deel van het Duitse leger uit.

Historiek museum[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het museum start in 1987. Een tentoonstelling rond de Derde Slag bij Ieper (1917) toonde nooit eerder gezien materiaal uit het Imperial War Museum en bracht 9000 bezoekers op de been. Na de plechtigheid op Tyne Cot Cemetery en de bezoeken aan het slagveld werd besloten om het kasteel als museum in te richten. Naast het oorlogsverleden zou het museum aandacht hebben voor de Zonnebeekse Augustijnenabdij en het plaatselijk erfgoed. Het museum opende in 1989 haar deuren. In 2002 kreeg het museum drie verdiepingen en in 2004 kwam er een gereconstrueerde dug-out. In 2007, bij de herdenking 90 jaar ‘Derde Slag bij Ieper’, organiseerde het museum thematische tentoonstellingen en wandellussen. In 2013 werd de restauratie van de voormalige pastoriewoning voltooid. In april 2014 werd die in gebruik genomen als kenniscentrum van het museum.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

In de collectie steken historische voorwerpen, foto’s, filmbeelden en kaartmateriaal, uniformen, slagveldarcheologie en artillerie. De kerncollectie bestaat uit militaria. Daarnaast zijn er persoonlijke objecten en documenten, archeologische vondsten en relicten:

  • De oude collectie (verworven tussen 1989 en 2002)
  • De collectie Hill 60
  • De collectie Vieux-Berquin
  • De collectie Fierens
  • De collectie personalia
  • Depot

De collectie is dynamisch en groeide door gerichte aankopen, schenkingen en vondsten. Een groot deel van de collectie is te zien in de vaste museumopstelling. Niet tentoongestelde stukken bevinden zich in het nieuwe museumdepot.

Kenniscentrum[bewerken | brontekst bewerken]

In de voormalige pastoriewoning van Zonnebeke is sinds april 2014 het kenniscentrum Passchendaele ondergebracht. Hier doet men aan wetenschappelijk onderzoek. De leeszaal biedt plaats aan een twintigtal onderzoekers.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Memorial Museum Passchendaele 1917 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.