Memory Stick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Memory Stick. Voor- en achterzijde van normale Memory Stick, Duo adapter en Duo Stick

Een Memory Stick is een formaat voor verwijderbaar data opslag door middel van flashgeheugen, gemaakt door Sony als een alternatief voor MMC om in hun eigen producten te gebruiken. De originele standaard is ongeveer tweemaal zo lang als MMC, Sony beschreef dit in advertenties als "about the size of a stick of gum" ("ongeveer de grootte van een kauwgumtablet").

De Memory Stick kan gebruikt worden voor geluid, beeld, video etc. De manier waarop de gegevens opgeslagen worden ligt vast. Een bedrijf dat een apparaat wenst te ontwikkelen voor de Memory Stick, dient een licentie aan te schaffen, en zich aan de specificaties van Sony te houden. Daardoor is deze flashgeheugenkaart minder gangbaar dan andere types en gemiddeld ook wat duurder. Het voordeel is dat daarmee wel de compatibiliteit gegarandeerd is.

Zie geheugenkaarten voor een overzicht van de andere flashgeheugenkaarten.

De aanduiding 'Memory Stick' wordt ook wel eens gebruikt voor een USB-stick. Dat is echter onjuist, de 'Memory Stick' is een merknaam van Sony. Als "memorystick" is het woord wel opgenomen in Van Dale.

De Memory Stick Pro Duo kan worden gebruikt als uitbreidbaar geheugen voor de PSP, PlayStation 3 en voor sommige modellen van digitale camera's en Sony Ericsson-telefoons. Er zijn kaartjes tot 16 GB verkrijgbaar. Theoretisch moet een capaciteit van 32 GB mogelijk zijn.[bron?]

In verband met de hoge prijs van originele Memory Sticks bestaan er ook adapters waarmee de veel goedkopere Mini SDHC-kaartjes in Memory Stick-apparatuur gebruikt kunnen worden. Voor PSP zijn er adapters waarin meerdere SDHC-kaartjes gelijktijdig gebruikt kunnen worden.

Externe links[bewerken]