Memphis Belle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Memphis Belle
Tagline Theatrical Release Poster
Regie Michael Caton-Jones
Producent David Puttnam,
Catherine Wyler
Scenario Monte Merrick
Hoofdrollen Matthew Modine
Eric Stoltz
Tate Donovan
D.B. Sweeney
Billy Zane
Sean Astin
Harry Connick Jr.
Reed Diamond
Courtney Gains
Neil Giuntoli
David Strathairn
John Lithgow
Muziek George Fenton
Montage Jim Clark
Distributie Warner Bros.
Première 12 oktober 1990
Genre Oorlogsfilm
Speelduur 107 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget 23 miljoen Amerikaanse dollar
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Memphis Belle is een Amerikaanse film uit 1990, geregisseerd door Michael Caton-Jones en geschreven door Monte Merrick, met in de hoofdrollen Matthew Modine, Eric Stoltz en Harry Connick Jr. Ook onder andere Billy Zane, Sean Astin en John Lithgow speelden in de film. Voor Harry Connick, Jr. was dit zijn filmdebuut.

De film is gebaseerd op de documentaire uit 1944, Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress door William Wyler, over de 25e en laatste missie van een B-17-bommenwerper, de Memphis Belle, die was gestationeerd in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze film uit 1990 is gemaakt door de dochter van Wyler, die de documentaire uit 1944 maakte, en is opgedragen aan haar vader.

De filmmuziek van George Fenton werd genomineerd voor een BAFTA Award.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Als hun 25e en laatste missie krijgt de bemanning van de Memphis Belle de opdracht om een fabriek te bombarderen in Bremen (Duitsland). Eerst wordt de missie afgelast omdat er wolken boven hangen maar dan gaat de missie toch van start. Enkele personen van de bemanning denken dat hun geluk uit is en ze zullen sterven tijdens deze laatste en gevaarlijke missie.

De eerste keer als ze over het doelwit vliegen is het niet zichtbaar door wolken die eroverheen hangen en ontstaat er ruzie of ze de bommen nu moeten gooien of niet. Enkele bemanningsleden willen dit wel zodat ze er vanaf zijn maar de anderen niet omdat dan andere zullen moeten terugkomen na hun als het bommenbardement niet de fabriek vernietigd heeft. Uiteindelijk droppen ze de bommen dus niet en maken ze later rechtsomkeert en bij de tweede keer is het doelwit wel zichtbaar en kunnen ze de bommen dus droppen.

Tijdens de terugvlucht wordt Danny Daly (Eric Stoltz) geraakt door vijandelijk vuur en raakt zwaargewond. Val Kozlowski (Billy Zane) moet hem redden maar moet toegeven dat hij eigenlijk veel minder kent van geneeskunde dan hij eerder beweerde. De bemanning overweegt hem te droppen met een parachute in Duits gebied. Uiteindelijk mag Danny toch aan boord blijven.

Ook vliegt een motor in brand en moeten ze snel duiken om de brand zo uit te doven. Op het laatste moment is de brand uitgedoofd en kunnen ze weer optrekken om verder te vliegen naar Engeland.

Op de basis in Engeland kijkt iedereen uit naar de binnenkomst van de Belle. Eén voor één komen de bommenwerpers binnen zonder de Belle te zien. Velen vrezen dat de Memphis Belle verloren is gegaan en vertrekken al terwijl nog één iemand een laatste keer omkijkt en een sputterende motor hoort. Iedereen is blij om de Memphis Belle te zien en ook de bemanning zelf dat ze bijna thuis zijn. Terwijl de piloot het landingsgestel wil laten uithalen blokkeert er een van de wielen. Er zit niets anders dan het ene wiel er manueel uit te draaien anders kunnen ze crashen. De verschillende bemanningsleden draaien allemaal aan het wiel dat het vliegtuigwiel uitdrijft. Enkele seconden voor de landing is het wiel juist volledig uit geschoven.

De complete bemanning overleeft uiteindelijk toch de laatste missie en krijgen veel respect (ook voor elkaar). De film wordt opgedragen aan al de jonge mannen (zowel geallieerde als Duitse) die vlogen en vochten in de Tweede Wereldoorlog.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Matthew Modine Dennis Dearborn
Tate Donovan Luke Sinclair
D.B. Sweeney Phil Lowenthal
Billy Zane Val Kozlowski
Eric Stoltz Danny "Danny Boy" Daly
Reed Diamond Virgil Hoogesteger
Sean Astin Richard "Rascal" Moore
Courtney Gains Eugene "Genie" McVey
Neil Giuntoli Jack Bocci
Harry Connick Jr. Clay Busby
David Strathairn Craig Harriman
John Lithgow Bruce Derringer
Jane Horrocks Faith
Mac McDonald Les

Historische correctheid[bewerken | brontekst bewerken]

In werkelijkheid was het doel van de laatste missie van de Memphis Belle de Duitse stad Kiel. De gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op voorvallen van de echte bemanning die gebeurden tijdens verschillende missies.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]