Memre Boekoe-kazerne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Toegangspoort

De Memre Boekoe-kazerne is een militaire kazerne in Paramaribo, ingeklemd tussen de Verlengde Gemenelandsweg, de Rode Kruislaan en de Gravenberchstraat.

De kazerne, gelegen aan de Gemenelandseweg, werd door de Nederlanders gebouwd voor de Troepenmacht in Suriname (TRIS) en kreeg rond 1950 de naam Prins Bernhard Kampement (PBK). Na de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 werd de kazerne door het Surinaamse Nationaal Leger in gebruik genomen onder de naam Memre Boekoe-kazerne. "Memre Boekoe" betekent "herinner Boekoe". Boekoe was een fort in de Surinaamse binnenlanden vanwaaruit in de tweede helft van de 18e eeuw de vrijheidsstrijder Boni opereerde tegen de Nederlandse kolonisator.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De kazerne bestaat uit twee delen die worden gedeeld door de Verlengde Gemenelandsweg. De noordelijke kazerne ligt verder aan de Gravenberchstraat en de zijstraat Rodekruislaan er tussenin. De zuidelijke kazerne ligt verder aan de Dr. Samuel Kafiluddistraat met de ertussen gelegen Thomsonstraat.

Surinaams Legermuseum[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Surinaams Legermuseum voor meer over dit onderwerp

Op de kazerne is sinds 2015 het Surinaams Legermuseum gevestigd. Er is een collectie over de geschiedenis van de Troepenmacht in Suriname (TRIS) en het Surinaamse leger.[1] Ook wordt teruggeblikt op het aandeel dat Surinamers hebben gehad in de Tweede Wereldoorlog, toen Nederland bezet was, en de Koreaanse Oorlog.[2] Het museum herbergt ook een bibliotheek en computers.[1]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

ingang legermuseum, 2018
pantservoertuig, 2018
kanonnen, 2018

Gedenktekens rond de kazerne[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook de lijst van gedenktekens in Paramaribo voor meer over dit onderwerp

In twee straten rondom de kazerne staan de volgende gedenktekens:[3] Ook staan er aan de Waterkant ter hoogte van het Onafhankelijkheidsplein en in Fort Zeelandia monumenten die herinneren aan Surinaamse militaire geschiedenis of geschiedenis van militairen.

Onderwerp Type Kunstenaar Onthulling Locatie Omschrijving
Monument voor Gesneuvelde Militairen 1986-1992 gedenkzuil onbekend 2016 voor de Gravenberchstraat Binnenlandse Oorlog
3e Cie. '48 Oorlogsvrijwilligers bank onbekend 1948 Rodekruislaan Japanse bezetting van Nederlands-Indië