Menahem Pressler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Menahem Pressler
Menahem Pressler in 2009
Algemene informatie
Geboren 16 december 1923
Geboorteplaats Magdeburg
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Menahem Pressler (Maagdenburg, 16 december 1923) is een Amerikaanse pianist.

Pressler werd geboren in Duitsland. Vanwege hun Joodse afkomst vluchtte de familie Pressler in 1938 voor het nazibewind naar het toenmalige mandaatgebied Palestina. In 1955 vestigde hij zich in de Amerikaanse stad Bloomington (Indiana) en was in datzelfde jaar een van de medeoprichters van het Beaux Arts Trio, dat veelal wordt gezien als 's werelds toonaangevende pianotrio.

Pressler woont in Bloomington, samen met zijn vrouw Sara, geeft les aan de Jacobs School of Music van de Universiteit van Indiana en heeft er de Dean Charles H. Webb-leerstoel in de muziek. Zijn muzikale precisie en uitgebreide kennis van de literatuur voor piano en kamermuziek hebben hem een internationale reputatie gegeven als vooraanstaand docent. Stanley Hoogland en Daria van den Bercken hebben bij hem gestudeerd en vele andere Nederlandse musici hebben masterclasses bij hem gevolgd. Tot zijn leerlingen behoort sinds 2011 Lucas Jussen.

Gedurende drie decennia was Pressler nauw verbonden met het Vermont Mozart Festival, dat in 1974 werd opgericht door zijn vriend en agent Melvin Kaplan. Pressler trad er vaak op, zowel als solist als in kamermuziekverband. Hij leidde er ook zeer populaire workshops.

Pressler is te zien in de Van Cliburn Piano Competition-documentaires, waarin hij commentaar geeft. Naast meer dan vijftig opnames met het Beaux Arts Trio heeft Pressler nog dertig andere opnames gemaakt. Hij was de bewerker van de uitgave van de laatste pianosonate van Sergej Prokofjev. In 2014 maakte Grete Liffers de documentaire The Life I Love - The pianist Menahem Pressler.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Pressler ontving vele prijzen, waaronder de Plaat van het Jaar van Engeland (1997), winnaar van de Debussy-concours, vier nominaties voor een Grammy Award, Lifetime Achievement and Gold Medal of Merit awards van de National Society of Arts and Letters, en eredoctoraten van de University of Nebraska-Lincoln en de North Carolina School of the Arts.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]