Mercuriusovergang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Mercuriusovergang op 9 november 2006; rechts Mercurius, links een zonnevlek

Een Mercuriusovergang is de situatie waarin de planeet Mercurius vanaf aarde gezien voor de zon langs beweegt. Mercurius is dan te zien als een kleine zwarte vlek die langzaam over de schijf van de zon beweegt. Mercuriusovergangen komen ongeveer 13 à 14 keer per eeuw voor, vaker dan Venusovergangen, vanwege de kleinere omlooptijd van Mercurius om de zon. Mercuriusovergangen kunnen maximaal een uur of zes duren. In tegenstelling tot de Venusovergang, is de Mercuriusovergang niet met het blote oog waar te nemen.

Doordat de baanvlakken van de aarde en Mercurius iets ten opzichte van elkaar hellen, kunnen Mercuriusovergangen alleen voorkomen als beide planeten in de buurt van de snijlijn van deze vlakken staan. Zo'n snijpunt wordt knoop genoemd. De aarde staat alleen in de maanden mei en november in een knoop van het Mercuriusbaanvlak. Tijdens de novemberovergangen bevindt Mercurius zich in de buurt van het perihelium van zijn baan en tijdens de mei-overgangen in de buurt van het aphelium. Daardoor is de hoekdiameter van het schijfje van de planeet tijdens een mei-overgang groter (ongeveer 12") dan tijdens een november-overgang (ongeveer 10"). Doordat Mercurius dus verder van de aarde staat in november dan in mei komen de novemberovergangen voor met perioden van 7, 13 of 33 jaar en mei-overgangen alleen met perioden van 13 of 33 jaar.

Overgang van 9 mei 2016[bewerken]

De Mercuriusovergang van 9 mei 2016, gezien vanuit Nederland of België. Het zenit is boven en de zon lijkt te draaien gedurende de overgang door de rotatie van de aarde, wat het kromme pad oplevert. [1]

De Mercuriusovergang van 9 mei 2016 zal volledig waarneembaar zijn in Zuid-Amerika, de Oostkust van Noord-Amerika, West-Europa en enkele landen in het Oosten van Afrika. In de meeste andere werelddelen is zij gedeeltelijk te zien, behalve in Australië en het Verre Oosten waar helemaal niets kan worden waargenomen. In België en Nederland zal de overgang plaatsvinden tussen 13u12 en 20u41. De intrede en uittrede duren ruim drie minuten, de totale overgang neemt bijna zeven en een half uur in beslag. Het maximum van de overgang, het moment dat Mercurius het dichtst bij het midden van de zonneschijf staat, vindt plaats om 16u56, wanneer de zon circa 38° boven de westzuidwestelijke horizon staat. Bij de uittrede van Mercurius is de zonshoogte nog circa 4°[1]. Veilig kijken kan alleen met een verrekijker of telescoop die uitgerust is met de juiste filters, of door met een telescoop een beeld van de zon te projecteren. Ook kunt u bij een van de vele publiekssterrenwachten terecht.

Lijst van Mercuriusovergangen[bewerken]

 • 9 mei 2016
 • 11 november 2019
 • 13 november 2032
 • 7 november 2039
 • 7 mei 2049
 • 9 november 2052
 • 10 mei 2062
 • 11 november 2065
 • 14 november 2078
 • 7 november 2085
 • 8 mei 2095
 • 10 november 2098
 • 12 mei 2108

Mercuriusovergangen op andere planeten[bewerken]

Mercuriusovergangen komen op elke planeet voor (behalve Mercurius zelf), omdat zij allemaal verder dan Mercurius van de zon afstaan. Zie voor vanaf Venus: Mercuriusovergang vanaf Venus.

Externe links[bewerken]