Meregem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mergem)
Meregem
Merville
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Gemeentewapen
Meregem (Frankrijk)
Meregem
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Noorderdepartement (59)
Arrondissement Duinkerke
Kanton Hazebroek
Intercommunalité Vlaanderen-Leiedal
Cultuurregio Frans-Vlaanderen
Landstreek Franse Westhoek
Landschap Leiedal
Coördinaten 50° 39′ NB, 2° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 26,96 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
9.652[1]
(358 inw./km²)
Hoogte 12 - 19 m
Burgemeester Jacques Parent
Overig
Postcode 59660
INSEE-code 59400
Detailkaart
Kaart van Meregem
Locatie van de gemeente in de Franse Westhoek
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Meregem (Frans: Merville) is een stad en gemeente in de Franse Westhoek, in het Franse Noorderdepartement. De gemeente ligt in Frans-Vlaanderen in het Leiedal. Door het midden van de gemeente stroomt de Leie. Meregem grenst aan de gemeenten Oud-Berkijn, Nieuw-Berkijn, Stegers, La Gorgue, Lestrem, Calonne-sur-la-Lys, Saint-Floris, Haverskerke en Moerbeke. De gemeente heeft ruim 8.700 inwoners. In de gemeente liggen nog de gehuchten Le Sart en Caudescure.

Het gemeentehuis van Meregem

.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van de zevende eeuw stichtte Maurand, de hertog van Dowaai, een klooster aan de boorden van de Leie bij een plaats genoemd Bruël. Hier werd de verbannen heilige Amatus (Saint-Amé) opgenomen die omstreeks 690 stierf. Na een enige tijd gingen er rond het klooster mensen wonen en zo ontstond een dorpje dat in het middeleeuwse Latijn in 697 geattesteerd werd als Maurontivilla - Broislum.

In 870 trokken de monniken naar Dowaai omdat ze de invallen van de Vikingen vreesden. Ze vormden daar het Sint-Amatusstift, dat echter het bestuur over Meregem bleef uitoefenen.

In 1076 werd het dorp vermeld als Menrivilla in een oorkonde van koning Filips I van Frankrijk, die de rechten en de goederen ervan toekende aan de Collegiale Sint-Amatuskerk van Dowaai. Tegen die tijd was Meregem ook een deel van het graafschap Vlaanderen. In 1431 kreeg het toenmalige Meerghem van de Bourgoundische hertog Filips de Goede het privilege op het fabriceren van laken en in 1451 tekende hij ook de "Ghisle de Menreville" die de officiële stadskeure was van Meregem. In 1678 werd het stadje met het Verdrag van Nijmegen weer bij Frankrijk gevoegd. Tijdens deze gehele periode werd Meregem in oorlogen verschillende keren met de grond gelijk gemaakt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Meregem geheel verwoest. De herbouw geschiedde in neo-Vlaamse stijl gedurende de jaren 1920. In 1936 werd het vliegveld van Meregem gebouwd door de Franse luchtmacht. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd dit vliegveld nog gebruikt door de Britse Royal Air Force maar na de verovering door de Nazi-Duitsland werd het gebruikt door de Luftwaffe die het vliegveld heeft uitgebreid. Door het vliegveld was Meregem een strategische plaats, die diende te worden heroverd door de geallieerden, zodat het stadje op 12 juni 1944 zwaar werd gebombardeerd door de Amerikanen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Van belang is de ijzergieterij Société Industrielle de Chauffage (SIC), die haarden maakt onder de merknaam Franco Belge. In 2002 is dit overgegaan naar Staub Fonderie, en worden er gietijzeren pannen geproduceerd.

Verdere industrie bestond uit houtbewerking, linnenweverijen, handel in aardappelen, gedroogde groenten en spliterwten.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Meregem ligt aan de Leie op een hoogte van 12-19 meter. Naar het noorden verloopt het Canal de la Bourre, dat uitkomt in Hazebroek. Vanuit het zuiden komt de Clarence, die uitmondt in de Leie.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

La-Motte-au-Bois, Haverskerke, Calonne-sur-la-Lys, Lestrem, La Gorgue, Stegers

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Meregem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Populations légales 2021.