Merovech

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merovech
415? - 457?
Verbeelding van hoe Merovech eruit zou hebben kunnen zien op een bronzen medaille uit 1720
koning van de Salische Franken
Periode 447? - 457?
Voorganger Chlodio?
Opvolger Childerik I

Merovech was hoogstwaarschijnlijk koning (hertog) van de Salische Franken (447-457) na Chlodio. Hij is de naamgever van de Merovingische dynastie, onder welke het Frankische Rijk tot bloei kwam.

Legendarische koning[bewerken | brontekst bewerken]

Over Merovech zelf is weinig bekend, en hij geldt daarom als een half-mythische figuur. Vermoedelijk was hij de zoon van Chlodio. Volgens de sage werd hij verwekt toen zijn moeder bij het baden een zeemonster tegenkwam. Het vormt een van de mogelijke verklaringen voor de oorsprong van de uitspraak dat iemand van (Europese) adel "blauw bloed" zou hebben, zoals de zeewezens.

Omstreeks 450 leefden de Salische Franken op goede voet met de Romeinse generaal Aetius. Als bondgenoten streden zij in 451 mee aan diens zijde tegen de Hunnen tijdens de Slag op de Catalaunische Velden. Aangenomen wordt dat Merovech als aanvoerder van de Frankische hulptroepen daarbij aanwezig was.

Merovech werd na zijn dood in 457 opgevolgd door zijn zoon Childerik I.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Emil Rückert[1] zou de naam Merovingen als volgt tot stand gekomen zijn: het heersende geslacht van de Franken woonde aan de Merwede of Merowe waar deze samenvloeit met de Maas, waar later het Slot Loevestein zou worden gebouwd. Merovech zou hieraan zijn naam ontleend hebben. Naar aanleiding van de legendarische vader van Merowech ligt Meerwege voor de hand, hij komt van zee.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Edward James, De Franken