Merrick Garland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merrick Garland
Garland in 2016
Garland in 2016
Merrick Brian Garland
Geboren 13 november 1952 (Chicago (Illinois), Flag of Illinois.svg Illinois)
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Amerikaans
Alma mater Harvard College
Harvard Law School
Huidige functie
President van het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia
Sinds 12 februari 2013
Voorganger David Sentelle
Benoemd door Barack Obama
Functies
19972013 Rechter bij het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Merrick Garland (13 november 1952) is een Amerikaans federale rechter in het Circuit van D.C. sinds 1997 en is er opperrechter sinds 2013.

Biografie[bewerken]

Garland groeide op in Chicago in een Joodse familie.

Als openbaar aanklager in het ministerie van Justitie, onder het presidentschap van Bill Clinton, speelde hij een grote rol in het onderzoek naar onder meer de bomaanslag in Oklahoma City in 1995.

Op 6 september 1995 nomineerde President Clinton Garland voor rechter in het belangrijke federaal Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia. Van de American Bar Association kreeg Garland de beoordeling "unaniem goed gekwalificeerd", het hoogst mogelijke. Op 1 december 1995 werd een hoorzitting in de Senaat gehouden, maar hij werd niet goedgekeurd. Op 7 januari 1997 werd hij opnieuw door President Clinton in zijn tweede ambtstermijn genomineerd. Op 19 maart 1997 keurde de Senaat zijn nominatie goed met 76 stemmen voor en 23 tegen. Tegenstand was er enkel op basis van de vraag of er wel een nieuwe rechter moest komen, niet op basis van zijn kwalificaties. De dag na zijn goedkeuring werd hij geïnstalleerd.

Op 12 februari 2013 werd Garland opperrechter in zijn Hof van Beroep.

Op 16 maart 2016 werd Garland door President Barack Obama voorgedragen om de overleden Antonin Scalia op te volgen als rechter in het Hooggerechtshof. De Senaat moest hem vervolgens goedkeuren, maar de Republikeinse meerderheid weigerde elke kandidaat te overwegen. Toen Obama werd opgevolgd door Donald Trump in januari 2017, nomineerde deze in de plaats Neil Gorsuch.