Merrie Melodies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aftiteling van Merrie Melodies

Merrie Melodies zijn een reeks tekenfilms uit de jaren dertig t/m jaren zestig van de Warner Bros. Studios. In de beginjaren, tussen 1934 en 1943 waren de Looney Tunes zwart-wit-tekenfilms met een steeds terugkerende cast, terwijl de tweede reeks Merrie Melodies een serie kleurentekenfilms was met gasttekenfilmfiguren. Na 1943 was er qua inhoud gaandeweg geen verschil meer tussen Looney Tunes en Merrie Melodies. Het enige verschil zat hem in de beginleader van beide reeksen. In de volksmond wordt er het meest gesproken over Looney Tunes als men het heeft over de verzameling van tekenfilmfiguren uit de koker van producer Leon Schlesinger en de Warner Bros. Studios, de benaming Merrie Melodies wordt in deze context zelden gebruikt. Soms wordt ook weleens foutief de benaming Looney Toons gebruikt.

De naam Merrie Melodies was (evenals de naam Looney Tunes) een afgeleide van de naam Silly Symphonies, een tekenfilmserie die Walt Disney rond die tijd maakte.

Eerste Merrie Melodies[bewerken]

De eerste Merrie Melodies zag het levenslicht in 1931; in 1934 volgde de eerste tekenfilm in kleur. Regisseurs van het eerste uur waren Rudolph Ising en Hugh Harman die later ook voor MGM nog vele tekenfilms zouden maken.

Beginleader Merrie Melodies[bewerken]

Merrily We Roll Along van Charles Tobias, Murray Mencher en Eddie Cantor.

Blue Ribbon Merrie Melodies[bewerken]

Vanaf 1940 startte Warner Bros. een reeks tekenfilms onder de naam Blue Ribbon Merrie Melodies waarin tekenfilms van eerdere jaren opnieuw werden vertoond. Deze reeks werd vergezeld van een Merrie Melodies-leader met een blauwe band. In deze leader werd alleen het opkomende Warner Bros-logo vertoond en de titel van de film. Bijgevoegde credits werden i.v.g. met de oorspronkelijke tekenfilm weggelaten. Ook werden er in deze herbewerking weleens titels veranderd. Zo was de Bugs Bunny-tekenfilm A Wild Hare van regisseur Tex Avery in de Blue Ribbon-reeks gewijzigd naar The Wild Hare.