Naar inhoud springen

Merrie Melodies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Merrie Melodies
Aftiteling van Merrie Melodies
Genre Animatie
Speelduur per afl. 6–10 minuten
Ontwikkelaar Warner Bros. Pictures
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Looney Tunes
Productie
Distributie Warner Bros. Pictures
The Vitaphone Corporation
Vitagraph Company of America
Uitzendingen
Start 1931
1979 (2e reeks)
Einde 1969 (oorspr. reeks)
1997 (2e reeks)
Afleveringen 1.035 Bewerken op Wikidata
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Merrie Melodies is een reeks kleurentekenfilms van Warner Bros. Studios, geproduceerd tussen 1931 en 1969. De naam Merrie Melodies is (evenals de naam Looney Tunes) een afgeleide van de naam Silly Symphonies, een tekenfilmserie die Walt Disney rond die tijd maakte. De beginleader van de reeks was Merrily We Roll Along van Charles Tobias, Murray Mencher en Eddie Cantor.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Merrie Melodies zag het licht in 1931; in 1934 volgde de eerste tekenfilm in kleur. Regisseurs van het eerste uur waren Rudolph Ising en Hugh Harman, die later ook voor MGM nog vele tekenfilms zouden maken.

Blue Ribbon Merrie Melodies[bewerken | brontekst bewerken]

In 1940 startte Warner Bros. een reeks tekenfilms onder de naam Blue Ribbon Merrie Melodies, waarin tekenfilms van eerdere jaren opnieuw werden vertoond. Deze reeks werd vergezeld van een Merrie Melodies-leader met een blauwe band. In deze leader werd alleen het opkomende Warner Bros-logo vertoond en de titel van de film. Bijgevoegde credits werden in vergelijking met de oorspronkelijke tekenfilm weggelaten. Ook werden er in deze herbewerking weleens titels veranderd. Zo was de Bugs Bunny-tekenfilm A Wild Hare van regisseur Tex Avery in de Blue Ribbon-reeks gewijzigd naar The Wild Hare.

Verschillen met Looney Tunes[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1943 waren de Looney Tunes zwart-wittekenfilms met een steeds terugkerende cast, terwijl de Merrie Melodies al vanaf 1934 in kleur waren en gasttekenfilmfiguren vertoonden. Na 1943 was er qua inhoud nagenoeg geen verschil meer tussen beide reeksen. In de volksmond wordt er het meest gesproken over Looney Tunes, als men het heeft over de verzameling van tekenfilmfiguren uit de koker van producer Leon Schlesinger en Warner Bros. Studios, de benaming Merrie Melodies wordt in deze context weinig gebruikt.

Zie de categorie Merrie Melodies van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.