Mersey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mersey
Mersey
Lengte 113 km
Bron Stockport
Monding Liverpool Bay, Ierse Zee
Plaatsen Warrington, Liverpool, Birkenhead
Stroomt door Greater Manchester
Pont over de Mersey bij Liverpool
Mersey-estuarium
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Zie Mersey (schip, 1894) voor het gelijknamige zeilschip

De Mersey is een rivier in Noordwest-Engeland die ontstaat uit de samenvloeiing van drie rivieren, de Etherow, de Goyt en de Tame nabij Stockport in Greater Manchester. De loop van de rivier is deels verdwenen omdat ze opgenomen wordt door het Manchester Ship Canal. Vanaf Rixton loopt de rivier weer in eigen bedding en vanaf de stuw bij Warrington in Cheshire wordt ze getijdenrivier. De totale lengte van de rivier bedraagt 113 kilometer.

Te Runcorn vernauwt de rivier sterk waarna ze een tot elf kilometer breed estuarium vormt tot de monding in de Ierse Zee te Liverpool op de rechteroever en Birkenhead op de linkeroever, tussen beide steden is er een veerbootverbinding.

Het oostelijke deel van het estuarium is sterk onderhevig aan verzilting, en deze "wetlands" vormen een belangrijk natuurgebied.

Bruggen en tunnels[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen Runcorn en Widnes liggen de laatste bruggen over de rivier (spoor en wegverbinding). De vaste wegverbinding kwam er in 1961 als vervanging van de Zweefbrug die tot dan toe in gebruik was op deze plek. Te Liverpool liggen de Mersey Tunnels: twee wegtunnels naar Birkenhead en Wallasey en een spoorwegtunnel.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De rivier werd internationaal vooral bekend omwille van de zogenaamde Merseybeat, de popmuziek van groepen zoals Gerry & the Pacemakers afkomstig uit de streek rond Liverpool, met o.a. hun hit Ferry Cross the Mersey.

Zie de categorie River Mersey van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.