Mesna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mesna
Chemische structuur
Mesna.svg
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F) 45-79% (oraal)
Halfwaardetijd (t1/2) 0,36-8,3 uur
Uitscheiding renaal
Gebruik
Merknamen Mesnex; Mistabron
Toediening oraal of injectie
Databanken
CAS-nummer 19767-45-4
ATC-code V03AF01
PubChem 598
Chemische gegevens
Molecuulformule C2H5NaO3S2
IUPAC-naam natrium-2-sulfanylethaansulfonaat
Molmassa 164,18 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Mesna (natrium 2-sulfanylethaansulfonaat) is een zwavelhoudende organische verbinding die gebruikt wordt als adjuvans bij chemotherapie. De naam is een acroniem afgeleid van 2-mercapto-ethaan-sulfonaat natrium. Het middel staat op de lijst van onontbeerlijke geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Adjuvans bij chemotherapie[bewerken | brontekst bewerken]

Mesna is een adjuvans bij chemotherapie met cyclofosfamide of ifosfamide. Het is een tegengif voor de giftige metaboliet oxazafosforine van deze stoffen, die hemorragische cystitis kan veroorzaken, dit is een vergiftiging van de blaas en de lagere urinewegen die kan resulteren in hevige bloeding.

Mesna is beschikbaar in de vorm van tabletten voor orale toediening en als een oplossing voor injectie. Men krijgt gewoonlijk een intraveneuze injectie met mesna tijdens de chemotherapie en in de uren nadien tabletten voor verdere behandeling.

Expectorans[bewerken | brontekst bewerken]

Mesna wordt ook gebruikt als expectorans, meer bepaald als mucolyticum (longslijm-oplossend middel). De ATC-code hiervoor is R05CB05. Voor deze toepassing wordt het verkocht als inhalatievloeistof die verneveld wordt in de luchtwegen. De merknaam is in dit geval Mistabron.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]