Mesofiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mesofiel (samengesteld uit de Oudgriekse woorden μέσος/mésos „midden“ en φίλος/phílos „liefhebbend“) betekent letterlijk "het middelmatige liefhebben". De term wordt vooral in de microbiologie en de plantkunde toegepast.

Microbiologie[bewerken | brontekst bewerken]

Mesofiele micro-organismen zijn organismen - zoals bacteriën - die optimaal groeien tussen 15° en 50° Celsius. De meeste bacteriën behoren tot deze groep en zo ook de meeste voor de mens pathogene bacteriën die een optimumtemperatuur van 35° tot 40° Celsius hebben, zoals salmonella en staphylococcus.

Ook de organismen die in kaas, yoghurt, bier en wijn leven en die aan de fermentatie bijdragen, worden onder de mesofiele micro-organismen gerekend.

Bij het ontwerpen van bijvoorbeeld installaties voor mestverwerking, composteren of vergisten, is het onderscheid tussen thermofiele en mesofiele omstandigheden relevant[1].

Plantkunde[bewerken | brontekst bewerken]

Voor planten heeft mesofiel de betekenis dat zij op matig vochtige plekken goed groeien[2] (bijvoorbeeld in mesofiel hooiland).

Gerelateerde termen[bewerken | brontekst bewerken]

Psychrofiele bacteriën groeien het beste bij lagere temperatuur, thermofiele bacteriën juist bij hogere temperatuur. Ook de term extremofiel wordt gebruikt, voor organismen die bij extreme omstandigheden leven. Xerofiel betekent droogteminnend.