Metaalbrand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Metaalbroei, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt (bekijk voorstel).
Brandend magnesium is een voorbeeld van een metaalbrand.

Een metaalbrand is een brand waarbij metalen als brandstof betrokken zijn. Het gaat daarbij om reactieve en makkelijk oxideerbare metalen, zoals magnesium, titanium, zirkonium, lithium, natrium of kalium.[bron?] Metaalbranden worden geclassificeerd als klasse D. Ze zijn gevaarlijk doordat gangbare blusmethodes contraproduktief kunnen zijn en er grote hitte en explosieve gassen kunnen ontstaan. Fijn verdeeld materiaal zoals metaalpoeder of -wol, ontbrandt bijzonder makkelijk.

Blussen van metaalbranden[bewerken | brontekst bewerken]

Metaalbranden dienen te worden geblust met droge poedervormige blusmiddelen, zoals zand, grafiet of natriumchloride. Poeders zorgen dat er geen zuurstoftoevoer meer is en dat de warmte snel weggeleid wordt. Conventionele blusmiddelen zoals water en koolstofdioxide zijn ongeschikt om metaalbranden te blussen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]