Metaalbrand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brandend magnesium is een voorbeeld van een metaalbrand.

Een metaalbrand is een brand waarbij metalen als brandstof betrokken zijn. Het gaat daarbij om reactieve en zeer makkelijk oxideerbare metalen, zoals magnesium, titanium, zirkonium, lithium, natrium of kalium. Metaalbranden worden geclassificeerd als klasse D en kunnen vaak erg gevaarlijk zijn, vooral wanneer er ondeskundig mee omgesprongen wordt.

De meeste metalen hebben de gunstige eigenschap dat zij de warmte gemakkelijke geleiden, waardoor zij eigenlijk zeer moeilijk in brand kunnen schieten. Een groter gevaar zijn echter die metalen, die gemakkelijk met water reageren, zoals de alkalimetalen. Ook metaalpoeders zijn vaak een bron voor metaalbranden: zo zal een vaste brok mangaan niet branden, terwijl het in verpoederde vorm zeer gemakkelijk ontvlamt.

Blussen van metaalbranden[bewerken | brontekst bewerken]

De conventionele blusmiddelen, zoals water en koolstofdioxide, zijn doorgaans ongeschikt om metaalbranden te blussen. Integendeel, zij verergeren meestal het probleem. Metaalbranden dienen te worden geblust met droge poedervormige blusmiddelen, zoals zand, grafiet of natriumchloride. Poeders zorgen dat er geen zuurstoftoevoer meer is en dat de warmte snel weggeleid wordt.