Metaalkunde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Metaalkunde is het deel van de werktuigbouwkunde en materiaalkunde dat zich richt op de studie van metalen en hun toepassingen.

Inleiding[bewerken]

De metaalkunde omvat:

De metaalkunde wordt onderverdeeld in de studie van ijzermetalen en non-ferro legeringen. Tegenwoordig leunt de metaalkunde vaak aan bij de studie van andere materialen zoals kunststoffen.

Toepassingsgebieden van de metaalkunde zijn: algemene constructies, automobiel- en scheepsbouw, vliegtuigbouw, elektrotechniek, civiele bouwkunde, en zo voort.

Metaalkunde in Nederland en België[bewerken]

De zware-metaal industrie in Nederland zoals(Hoogovens of tegenwoordig Corus, Stork, Fokker en dergelijke) verminderen qua belangrijkheid. Ook het aantal studenten en/of inschrijvingen voor de metaalkundige opleidingen op de verschillende niveaus mts, hts en tu nemen daardoor af. Dit is in tegenstelling tot de ontwikkelingslanden zoals het Oostblok en China. Omdat met het verdwijnen van die opleidingen steeds minder metaalkundigen beschikbaar zijn, komen vooral de grootschalige (petro)chemische, plaatwerk-industrie en de grote staal of aluminium producenten in de problemen. In de jaren 70 importeerden die staalbedrijven nieuwe technologie uit Japan, onder andere continu-gieten, vacuüm-gieten, continu verzinken, door marktwerking is in bepaalde opzichten nu zelfs van overproductie sprake. In België zijn de verouderde hoogovens en walserijen van Cockerill gesaneerd, maar Sidmar in Gent is zeer modern en vormt onderdeel van het Luxemburgse Arbed, dat anno 2010 volledig in handen is van een Indiase eigenaar...

Metaalkunde in Duitsland[bewerken]

Het Duitse Ruhrgebied dat vooral de zware metaalindustrie omvatte, en daarom belangrijk doelwit was tijdens de Tweede Wereldoorlog voor bommenwerpers, wordt sinds de laatste eeuwwisseling steeds meer omgevormd tot een groot regionaal museum. Kijk maar eens naar namen als Thyssen-Krupp, Mannesmann, Klockner e.d. en bekende plaatsnamen als Essen, Dortmund, Bochum, Dusseldorf, Keulen enz. Dus ook in de ons omringende landen verdwijnt de zware-metaal industrie langzaam maar zeker naar bijvoorbeeld Polen, India en/of China.

Zie ook[bewerken]