Metabole alkalose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Metabole alkalose is een te hoge pH (> 7,45) van het bloed, dat wordt veroorzaakt door een tekort aan zure of een overschot aan basische stoffen. Dit overschot of tekort kan door veel oorzaken ontstaan, zoals een stoornis in het metabolisme van cellen, het innemen van alkalische stoffen (zoals carbonaat bij Rennies), of verlies van zuur door bijvoorbeeld veelvuldig braken.

Respiratoire alkalose ontstaat wanneer door hyperventilatie (snelle, diepe ademhaling) te veel CO2 uit het bloed verwijderd wordt. De meest voorkomende oorzaak van hyperventilatie en van respiratoire alkalose is stress.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Pathologische metabole alkalose kan worden behandeld door water en elektrolyten (natrium en kalium) aan te vullen en de oorzaak te behandelen. Bij zeer ernstige metabole alkalose wordt soms verdund zuur in de vorm van ammoniumchloride toegediend.

In geval van hyperventilatie en stress kan het voldoende te zijn een plastic zakje over de mond en neus te plaatsen en de patiënt daar enige malen in te laten ademen. Mensen denken vaak dat de zuurgraad van het bloed weer zal dalen door het uitgeademde koolstofdioxide opnieuw in te ademen, maar dit is onjuist. Waarom het wel helpt in een zakje te ademen is dat mensen regelmatiger en dieper in gaan ademen omdat ze het hele zakje willen vullen en weer leegmaken. Door langzamer te ademen en hyperventilatie te stoppen herstelt de zuur/base balans zich vanzelf.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]