Metal Gear (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Metal Gear
Metal Gear Solid logo.svg
Bedenker(s) Hideo Kojima
Ontwikkelaar(s) Konami
Uitgever(s) Konami
Genre(s) Actie-avontuur, stealth
Navigatie
Eerste spel Metal Gear
(1987)
Laatste spel Metal Gear Survive
(2018)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Metal Gear is een reeks computerspellen. Het stealth-spel bestaat uit verschillende delen, die over een redelijk lange periode zijn verschenen en zullen verschijnen. De serie wordt ontwikkeld door Konami, waarbij het eerste spel in 1987 werd uitgebracht voor MSX (een zeer populaire homecomputer in de jaren 80) en later op Nintendo Entertainment System, PlayStation, PlayStation 2 en PlayStation 3. Ook werden er spellen van deze reeks voorzien op de pc, Xbox, Game Boy Color en PlayStation Portable.

Metal Gear[bewerken]

Deze speelde zich af in 1995, met de nucleaire dreiging als achtergrond. Ergens in Zuid-Afrika was er een groep huurlingen die een vesting bezet hield, die ze Outer Heaven genoemd hadden. Volgens bepaalde bronnen zou deze groep toegang hebben tot een nieuw soort wapen, dat de manier van oorlog voeren in ontzettende mate zou veranderen. De elite Special Forces-groep "Fox Hound" werd op geroepen, om deze zaak verder te onderzoeken. Zij stuurden hun beste man, Gray Fox, om te infiltreren in Outer Heaven en informatie te verzamelen. Hij probeerde, maar op een bepaald ogenblik werd alle contact verbroken, en zijn laatste transmissie was "Metal Gear"... Natuurlijk was Fox Hound in oproer, en ze stuurden er een andere agent op af: Solid Snake. Het was zijn missie om Gray Fox te vinden, en tevens al wat hij kon uit te zoeken over deze "Metal Gear". Snake kwam binnen en vond Gray Fox met de hulp van andere gevangenen. Hij kwam te weten dat deze Metal Gear in feite een soort wandelende tank was, die van op om het even welk soort bodem nucleaire raketten kon afvuren. Dit zou een gigantische bedreiging voor vrede vormen... Uiteindelijk vindt Snake Metal Gear, op de 100e verdieping van de kelder van Outer Heaven, en met de reeds verworven kennis slaagde hij erin om Metal Gear te vernietigen. Maar hij is geschokt als hij merkt dat de leider van de terroristen niemand anders is dan Big Boss, de leider van Fox Hound. Hij had achter de schermen aan de touwtjes van Snake zijn missie getrokken. Woedend door dit verraad, gaat Snake het gevecht aan met Big Boss, waaruit hij als overwinnaar tevoorschijn komt.

Dit is een van de eerste games die het stealth concept introduceerden. De meeste actiegames uit die tijd waren schietspellen, maar hier was een andere aanpak nodig. Als je door de vijand opgemerkt werd kwamen er hordes soldaten op je af en moest je je voor een tijdje verstoppen voordat de vijand de zoektocht opgaf.

Het spel werd bedacht door Hideo Kojima en is door een Konami-team onder zijn leiding ontwikkeld. In eerste instantie kwam het spel uit op de MSX2 in Japan en Europa. Enige tijd later besloot Konami om, achter de rug van het MSX-team om, een ander team een omzetting naar de NES te laten ontwikkelen. Deze versie werd wereldwijd uitgebracht. De NES-versie bevat grote aanpassingen aan de levels en het verhaallijn. Zowel Kojima als vele liefhebbers beschouwen de MSX2-versie als de definitieve versie. Deze versie was echter nooit in de Verenigde Staten uitgebracht en werd daardoor lange tijd niet erkend op het (overwegend Amerikaanse) internet. De sterstatus van Hideo Kojima, zijn uitspraken over de NES-versie, algemene beschikbaarheid van MSX-emulators en een heruitgave van de MSX2-versie voor mobiele telefoons veranderde de situatie echter. Het MSX2-spel wordt nu algemeen als de oorspronkelijke Metal Gear-spel gezien.

Metal Gear 2: Solid Snake[bewerken]

Het is 1999. De spanningen tussen de nucleaire supermachten zijn verbeterd, en ze gaan akkoord om hun nucleaire wapens te ontmantelen. Vrede lijkt aan te zwengelen. Maar in deze tijd van opkomende vrede, was er in het Midden-Oosten een fictieve natie, genaamd Zanzibarland (niet te verwarren met bestaande Zanzibar), die een militaristisch regime instelde, waarbij ze de nucleaire wapens van andere landen hun ontmantelingsites begonnen te stelen. Daarbij kwam nog, dat de wereld in een energiecrisis begon te geraken, doordat er te weinig olie was. Gelukkig was er ene Dr. Kio Marv, die een micro-organisme had kunnen kweken, dat ruwe olie kon raffineren. Logischerwijs werd hij gekidnapt naar Zanzibar.

Fox Hound heeft ondertussen al een nieuwe baas, kolonel Roy Campbell, en die doet beroep op de reeds gepensioneerde Solid Snake om op onderzoek uit te trekken. Snake slaagde erin om tot het hart van Zanzibar door te dringen, maar hij kwam tot de constatering dat het verraad ten opzichte van Fox Hound nog niet voorbij was. De leider van de Zanzibar huurlingen was namelijk Grey Fox (dezelfde van hierboven). Gelukkig kon Snake hem verslaan en kon hij het micro-organisme bemachtigen. Dan komt de volgende schok voor hem: Big Boss, opnieuw. Blijkbaar had hij de vernietiging van Outer Heaven overleefd, en verder geleefd om het regime van Zanzibar te stichten. Natuurlijk was Big Boss vergezeld door een nieuwe Metal Gear, en kwam het weer op een treffen. Na veel moeite slaagt Snake erin om Big Boss te verslaan, en kon hij Zanzibar ontvluchten. Terug op pensioen, ditmaal in de wildernis van Alaska, waar hij husky’s ging fokken voor race doeleinden.

Metal Gear 2: Snake's Revenge[bewerken]

Er moet vermeld worden dat deze game wordt beschouwd als een onofficiële Metal Gear: het werd onder het Palcom label (een dochter Konami) uitgebracht. De game is niet ontwikkeld onder leiding van Hideo Kojima, de vader van de Metal Gear-serie.

Het zou zich moeten afspelen tussen de eerste twee games. Een rijke terrorist Higharolla Kockamamie heeft een hele resem nucleaire wapens in zijn bezit gekregen, en wil daar nu de wereld mee overnemen. Higharolla Kockamamie heeft een Metal Gear, welke Snake natuurlijk moet vernietigen.

Metal Gear Solid[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Metal Gear Solid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In februari 2005 leidde Fox-hound in samenwerking met de "genetically-enhanced Next-Generation Special Forces unit" een opstand die plaatsvond tijdens een geheime militaire proef die op Shadow Moseseiland plaatsvond. Dit is een locatie in Alaska waar nucleaire wapens worden ontmanteld. Hiermee kregen ze controle over de nieuw ontwikkelde Metal Gear Rex. Ze eisten dat de Verenigde Staten hen de overblijfselen van Big Boss overhandigden. Solid Snake werd wederom uit zijn pensioen vandaan getrokken door Roy Campbell, welke wil dat hij Shadow Moses infiltreert om deze dreiging tegen te gaan.

Tijdens deze operatie komt Snake het nichtje van Campbell tegen, genaamd Meryl Silverburgh. Verder komt de speler Dr. Hal Emmerich (ook bekend als Otacon) tegen, dit is de ontwerper van Metal Gear Rex. Ook krijgt men de hulp van meerdere specialisten zoals Dr. Naomi Hunter (genetica-specialist) en Mei-Ling (nano-specialist) via de codec (ontwikkeld door Mei Ling).

Terwijl de speler in het spel tegen FOXHOUND aan het vechten is, komt hij ook een Cyborg-ninja tegen. Deze leeft enkel om tegen Snake te vechten. Later in het spel blijkt dit Gray Fox te zijn, een oude oorlogsmaat van Snake die hij in Zanzibar (uit Metal Gear 2: Solid Snake) dacht te hebben gedood. Nadat men, met behulp van de ninja, Metal Gear Rex en alle vijf de leden van FOXHOUND heeft verslagen, moet Snake enkel nog zijn broer genaamd Liquid Snake verslaan. Hier blijkt dat Solid, Liquid en Solidus (later in Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty) eigenlijk klonen zijn van Big Boss (de legendarische soldaat uit de jaren 70 van de 20e eeuw). Na een lang gevecht verslaat Solid eindelijk Liquid en verlaat Shadow Moses.

Het gehele incident wordt in de doofpot gestopt. Enkel in Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty wordt bekend dat Nastasha Romanenko (de "nucleaire analist" die de speler helpt via de codec) alle codec-transmissies heeft opgeslagen en het gehele Shadow Moses-incident in een gelijknamig boek heeft verwerkt en gepubliceerd. De wereld ziet het echter als een vermakelijk verhaal in plaats van de waarheid.

Metal Gear Solid: VR Missions[bewerken]

Dit was een uitbreiding op voorgaande game. Het bevatte een groot aantal Virtuele Missies van uiteenlopende categorieën, als sluipen, schietoefeningen, varia, het besturen van een ninja et cetera. Veel van deze missies worden begeleid door ge-remixte muziek van de MSX2 versie van Metal Gear.

Metal Gear Solid/Ghost Babel[bewerken]

Eerste en enige Metal Gear Solid-versie op de Game Boy Color. Het speelt zich rond het jaar 2001 af. Kolonel Campbell vraagt Snake om een transportvliegtuig terug te halen, dat gekaapt werd door een Afrikaanse terroristische organisatie in Zuid-Amerika.

De terroristische organisatie is afkomstig uit Gindra, een fictieve provincie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er woedt een burgeroorlog in Gindra, waarbij de separatistische terroristen strijden voor onafhankelijkheid. Om hun onafhankelijkheid te kunnen bereiken, werd het vliegtuig gekaapt; het vliegtuig had namelijk een nieuwe Metal Gear aan boord, afkomstig van de Amerikaanse overheid die, ondanks het incident van 7 jaar daarvoor in Outer Heaven, toch heil zag in het Metal Gear-project. De reis van het vliegtuig naar Zuid-Amerika was door de Amerikaanse overheid gepland om de nieuwe Metal Gear buiten hun eigen grondgebied te testen.

Met de nieuwe Metal Gear willen de separatisten (die zich verenigen onder de naam GLF, Gindra Liberation Front) zich verzekeren van hun onafhankelijkheid. Ze opereren vanuit Fort Galuade, wat zich in de bergen van Gindra bevindt. De overheid en de Verenigde Naties kunnen vanwege deze strategische locatie moeilijk tussenbeide komen. Solid Snake wil aanvankelijk niet meewerken aan de missie, omdat hij niet meer bij FOXHOUND zit. Als hij echter van Campbell hoort dat Fort Galuade precies hetzelfde fort is als Outer Heaven, maar dan onder een andere naam, besluit hij eens en voor altijd af te rekenen met zijn verleden en de missie uit te voeren. Hij moet samenwerken met Delta Force om het GLF uit te schakelen en de nieuwe Metal Gear te vernietigen.

Ondanks de beperkingen van de Game Boy Color heeft Konami alle karakteristieken van de Metal Gear serie op één cartridge weten te krijgen. De game kreeg een nostalgische waarde, omdat het qua uiterlijk wel wat weg had van de oude Metal Gears op de MSX(2).

Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty[bewerken]

Tanker hoofdstuk

De game start met Snake, die met behulp van Otacon (een vriend uit de vorige game), een gerucht van een mogelijke nieuwe Metal Gear natrekt, die door de marine zou ontwikkeld worden. Ze zitten niet meer in het leger, maar behoren tot "Philantropie", een groepering tegen massa vernietigingswapens. Snake infiltreert de tanker waar de Metal Gear zou moeten zitten (met die legendarische sprong van de Brooklyn brug).

Maar dan komt de kat op de koord: de "vriendelijke" mariniers worden allemaal vermoord door terroristen die van Russische origine bleken te zijn, waarbij de terroristen door een zekere kolonel Gurlukovich worden geleid, een compagnon van Revolver Ocelot uit de vorige game. In ijltempo wordt de hele tanker overgenomen, en dit zonder dat de mariniers die in de buik van het schip zitten dit merken.

Snake probeert zo snel mogelijk de Metal Gear te vinden, om er foto's van te maken voor de wereldpers. Maar hierna wordt de Metal Gear Ray, zoals hij genoemd werd, gekaapt door Ocelot. Ocelot laat het schip zinken en ontsnapt met de Metal Gear. De foto's van Snake werden de wereld rond gestuurd, maar door andere foto's werd Snake verantwoordelijk gehouden voor het zinken van het schip, waarbij hij zou verdronken zijn (hij was van de aardbol verdwenen).

Big Shell hoofdstuk

Twee jaar later: een groep terroristen met de naam Dead Cell heeft het Big Shell-schoonmaakbedrijf, niet ver van de kust van Manhattan NY, binnengedrongen. Deze faciliteit diende om de olie, die vrij kwam bij het zinken van die tanker 2 jaar geleden, op te ruimen. Ze dreigen de faciliteit op te blazen en zo een gigantische natuurramp te ontketenen (de chemicaliën voor het opruimen van de olie zouden vrijkomen).

Kolonel Campbell, bekend uit het eerste deel, stuurt een soldaat onder de codenaam van Snake ter plaatse om Big Shell te infiltreren en de terroristen tegen te houden en de gijzelaars, waaronder de Amerikaanse president, te bevrijden. Maar terwijl men denkt dat het dé Snake is, doet hij in de lift zijn duikersmasker af: het is een rookie met wit haar. Zijn codenaam wordt veranderd naar Raiden, om 1 reden: Campbell zegt dat de leider van de terroristen niemand anders is dan (Solid)Snake, tot Raiden zijn grote ontsteltenis.

Het duurt niet lang tot Raiden leden van Dead Cell tegenkomt: Fortune, die door geen kogel getroffen kan worden. Vamp, een Roemeniër die veel wegheeft van een vampier. Fatman, een expert in bommen leggen. Revolver Ocelot, een expert in schieten met revolvers en martelingen. En Solidus Snake, een andere Snake.

Tegelijk met Vamp komt hij een van de weinig nog levende marinesoldaten tegen, die waren gestuurd ter interventie: Pliskin. Pliskin heeft ook een vriend heeft die hij Otacon noemt, dit is Solid Snake.

Het schoonmaakbedrijf bleek een dekmantel te zijn voor de ontwikkeling van een nieuwe Metal Gear. Deze zou ervoor moeten zorgen dat alle informatie, overal ter wereld, zou gecontroleerd en gefilterd kunnen worden.

Metal Gear Solid 2: Substance[bewerken]

Substance werd niet zo lang na MGS2 uitgebracht, en het was gelijkaardig als de VR missies bij de eerste game. Met het ene verschil, dat het zowel de game als de missies bevatte. De VR missies waren niet apart verkrijgbaar, wat vele fans een teleurstelling vonden. Verder kwamen er bij deze game de Snake Tales, waarin de speler met Solid Snake the Big Shell kan herbezoeken, en een demo van Evolution Skateboarding waarbij de speler met Raiden en Solid Snake kan skateboarden op Big Shell.

Metal Gear Solid: The Twin Snakes[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Metal Gear Solid: The Twin Snakes voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Twin Snakes werd een paar maanden na Substance uitgebracht. Het was een complete re-make van MGS 1, maar met de kwaliteit van MGS 2. Ook werden er nieuwe moves aan toe gevoegd,die al eerder beschikbaar waren bij MGS2, zoals:

 • Cornershot/look: de mogelijkheid om om de hoek heen te kijken en te schieten.
 • Hold-Up: je kunt met deze move vijandelijke "Genome Soldiers" aanhouden en ze dwingen tot bepaalde doeleinden, zoals voedsel geven of hun naamplaatje .
 • Hanging mode: aan de rand van een brug of iets anders hangen om zo de vijand te ontlopen.
 • First Person Aiming: je kunt richten met je geweer vanuit first person.
 • Zweefrol: was in het originele spel niet mogelijk
 • Bullet Time: een special effect dat werd toegevoegd aan de cut-scenes van het hele spel (dit wordt voor het eerst vertoond in MGS: TTS).

Na de verschijning van The Twin Snakes kreeg Konami veel verzoeken om het ook uit te brengen voor de PS2, maar na lang volhouden van de fans is het toch niet gelukt.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater[bewerken]

Hier ging Konami een andere toer op. De vorige MGS'en speelden zich allemaal af in en rond gebouwen, terwijl Snake Eater zich grotendeels afspeelde in de jungle. De radar en andere apparatuur waren ook niet meer onbeperkt tot je beschikking: ze waren afhankelijk van een batterij die van tijd tot tijd moest opgeladen worden. De grootste innovatie was echter het principe van de camouflage. Afhankelijk van je omgeving moet je verschillende types camouflage gebruiken, deze vond je op geheime plekken, kon je via een online-netwerk, Bonus-CD, of van de website downloaden of van eindbazen stelen. Rechts bovenaan het scherm is er een camo index, uitgedrukt in %, waaraan je kon zien hoe goed je verborgen was. Het verhaal: gesitueerd tijdens de Koude Oorlog. Deze keer speel je niet met de Solid Snake, maar met zijn vader (die we ondertussen beter kennen als Big Boss), weliswaar nog altijd met de codenaam (Naked) Snake.

Snake zijn mentor, The Boss (een vrouw), is naar verluidt overgelopen naar het Oosten (de Sovjets). Dit op zich was een grote schok, want The Boss was de trouwste soldaat die Amerika had en tot heden de "beste", eveneens de moeder van CQC (Close Quarters Combat) en de persoon die een grote rol zou hebben gehad op de afloop van de Tweede Wereldoorlog. De tweede schok kwam ook: net voor haar defectie, heeft ze 2 Davy Crocket raketten gestolen (mini nucleaire raketten), bij wijze van geschenk voor haar nieuwe bazen. De VS belt de president van de Sovjet-Unie, toen Chroesjtsjov, die zei dat hij zou proberen mee te helpen. Weliswaar proberen, want in de Sovjet-Unie was er ook wat tumult, er was een opstand op til onder leiding van ene kolonel Volgin, tegen Chroesjtsjov. Deze Volgin was rijk zonder einde, en had een wetenschapper gekidnapt, die een idee had voor een wapen die de koers van oorlog voeren totaal zou veranderen. Zo wou Volgin de macht van de Sovjet-Unie overnemen, aangezien Chroesjtsjov zijn macht enorm verzwakt was sinds de Cuba raketten crisis. Snake moet ook vechten tegen de zogenaamde COBRA-Unit. Een groep legendarische soldaten die samen met The Boss overgelopen zijn naar de Sovjet-Unie. De COBRA-unit bestaat uit:

The Pain - Mogelijkheid om bijen te controleren en op vijanden af te sturen. The Fear - Onzichtbaarheid te gebruiken en zeer bekwaam met het gooien van pijlen/speerpunten. The End - Legendarische sniper gebruikmakend van een zeer goede camouflage, en de mogelijkheid der fotosynthese. Evenals planten, laadt zijn "Stamina"/"Uithoudingsvermogen" op als hij in de zon ligt. The Fury - Bewapend met een vlammenwerper en een Jetpack. The Sorrow - Kan met de doden praten en ze oproepen. The Boss (Ook bekend als "The Joy") - De leider van de unit, DE moeder der CQC, en de gebruiker van "The patriot", een van de M16 afgeleid geweer, met oneindige ammo, en een onwerkelijke vuurkracht.

Volgin zelf omschreef het wapen als een "nucleair-capable, bipedal tank", een sluitende omschrijving van de Metal Gear. Door toevoeging van raketboosters, kon de tank raketten afvuren in beweging, waardoor zijn doelreikwijdte zo groot was dat het om het even welk punt in de Verenigde Staten kon aanvallen. Snake moest koste wat het mocht de voltooiing van Metal Gear verijdelen, en tegelijkertijd The Boss vermoorden, en de "Philosophers Legacy" in handen te krijgen (Een microfilm met info over de rekeningen waar een geschat bedrag van ruim 1 biljoen euro op gestort is)

De laatste 3 MGS'en, volgen op elkaar in de zin dat ze meer en meer uitweiden over een groep, genaamd The Patriots (Voorheen "The Philosophers"), die achter de schermen de wereld zou beïnvloeden.

Metal Gear Solid 3: Subsistence[bewerken]

Subsistence is de uitgebreide versie van Snake Eater. In Europa bestaat deze uit 3 discs:

 • Subsistence

Deze disc bestaat uit het originele spel Snake Eater met extra stealth camo's en een nieuwe camera positie.

 • Existence

Deze disc bestaat uit de nieuwe multiplayer Metal Gear Online, de minigame Snake vs. Monkeys, Duel mode, MG, MG2 en Secret Theatre.

 • Persistence

Deze disc bevat een film gemaakt met materiaal uit Snake Eater en de trailer van Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

Metal Gear Solid: Snake Eater 3D[bewerken]

In 2012 werd een versie uitgebracht speciaal aangepast voor de mogelijkheden van de Nintendo 3DS.

Metal Gear Acid[bewerken]

Metal Gear Acid is een turn-based collectible card video game voor de PlayStation Portable. De game speelt zich af in 2016 en volgt een alternatieve verhaallijn ten opzichte van de rest van de serie.

Metal Gear Acid Mobile[bewerken]

Een versie voor mobiele telefoons werd uitgebracht in 2008.

Metal Gear Acid 2[bewerken]

Vervolg op deel op een, eveneens een collectible card video game voor de PlayStation Portable. Speelt zich af enige tijd na de gebeurtenissen van het eerste deel.

Metal Gear Acid 2 Mobile[bewerken]

Een versie voor mobiele telefoons werd uitgebracht in 2008.

Metal Gear Solid : Portable Ops[bewerken]

De gebeurtenissen in deze game spelen zich 6 jaar na Metal Gear Solid : Snake Eater af, in het jaar 1970. Hierin zal worden verklaard waarom en hoe Big Boss (Naked Snake) "Outer Heaven" bouwde.

Metal Gear Solid : Portable Ops Plus[bewerken]

Metal Gear Solid: Portable Ops Plus gaat verder waar Metal Gear Solid: Portable Ops ophield. Portable Ops Plus bevat net als Portable Ops de verhaallijn over superspion Snake, die de titel Big Boss heeft gekregen aan het eind van Metal Gear Solid 3. De gebeurtenissen vinden plaats in 1970 en stellen de speler in staat een volledig team aan getrainde spionnen en soldaten te werven om zo de reeks missies uit te spelen.Vier jaar na dit deel begint het verhaal van Metal Gear Solid Peacewalker.

Metal Gear Solid Mobile[bewerken]

Een versie voor mobiele telefoons dat zich afspeelt tussen MGS en MGS2.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samenvatting[bewerken]

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots speelt zich af in de nabije toekomst waarin olie is vervangen door oorlog als de drijvende kracht achter de wereldeconomie. Wereldoverheden hebben hun eigen militaire strijdkrachten afgeschaft of aangepast en geprivatiseerd om zich aan te passen aan een wereld waarin een particulier of een overheid, zich aandoende als particulier, zonder enige moeite een zogeheten PMC (Private Military Company) in kan schakelen om zo een veinsoorlog (Proxy war) in een bepaald gebied te voeren. Zoals in het introductiefilmpje wordt gezegd; "War, and it's consumption of life, has become a well-oiled machine, fueling the war economy", vertaling; "Oorlog, en haar consumptie van levens, is een goedgeoliede machine geworden die de oorlogseconomie voortstuwt.

In deze setting zijn Solid Snake en Otacon nog steeds actief als anti-Metal Gear groepering "Philantrophy" (Philantropie), en nog steeds op jacht naar de "Patriots", en Liquid Ocelot. Solid Snake lijdt aan alle symptomen van Werner's Syndroom, een zeldzame ziekte die versneld verouderen als gevolg heeft. Ook al speelt de game zich tijdsgewijs slechts 9 jaar na Metal Gear Solid af, ziet Solid Snake er uit alsof hij inmiddels tegen zijn 70e levensjaar aanloopt. Old Snake (zoals het spel hem zelf noemt) en Otacon hebben hun anti-Metal Gear beweging uitgebreid met kindgenie Sunny, die de dochter van Olga, een eindbaas in Metal Gear Solid 2, blijkt te zijn.

Al snel wordt geconcludeerd dat Liquid Ocelot het commando van een select aantal PMCs op zich heeft genomen en zich probeert af te zetten van de oorlogseconomie en het informatieregulieringssysteem van de Patriots. Door de hulp van een terugkerend karakter van het eerste deel in de Metal Gear Solid serie, heeft Ocelot een technologie ontwikkelt waarmee hij tijdelijk de invloed van de Patriots, die uitgeoefend wordt via nanomachines die elke PMC-soldaat in zich geïnjecteerd heeft als een soort van identificatie- en besturingssysteem, kan verstoren of zelfs uit kan schakelen. Zolang de nanomachines niet functioneren, kunnen wapens niet worden gebruikt, worden emoties niet gereguleerd en is rationeel reageren voor de meesten niet meer mogelijk. Ook Snake moet door de situatie gebruikmaken van nanomachines, al heeft hij in Metal Gear Solid een oudere generatie nanomachines toegediend gekregen.

Elke door Ocelot gecommandeerde PMC heeft Ocelot onder leiding gesteld van een elite-korps vrouwelijke supersoldaten die elk een traumatische ervaring hebben ondergaan. Elk lid van dit korps identificeert zich als een dier en een emotie, wat een combinatie is van de Cobra Unit uit Metal Gear Solid 3: Snake Eater, waar elke eindbaas een emotie meedroeg (The Fear, The Pain, The Joy, The End, The Fury en The Sorrow), en Metal Gear Solid, waar elke eindbaas een dier symboliseerde(Sniper Wolf, Revolver Ocelot, Liquid Snake, Psycho Mantis, Vulcan Raven, Decoy Octopus). De dames gaan onder de naam "BB Corps" (Beauty and the Beast Corps) achter Snake aan en bestaat uit Laughing Octopus, Raging Raven, Crying Wolf en Screaming Mantis.

Old Snake krijgt in de game steun van Otacon door middel van "Metal Gear Mk. II", een op afstand bestuurbare verkenningsrobot die Snake in de gelegenheid stelt om ongezien vooruit te verkennen, en om mogelijke bedreigingen op voorhand te neutraliseren. Daarnaast maakt Raiden een terugkeer, dit keer als Snake's beschermengel, in plaats van omgekeerd bij zijn debuut in Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Kolonel Roy Campbell maakt ook een kleine comeback in Metal Gear Solid 4, net als Rosemary, die via radioberichten Snake geïnformeerd houdt over zijn mentale toestand.

Op een bepaald moment in het spel keert Snake ook weer terug naar Shadow Moses, waar Metal Gear Solid 1 zich reeds afspeelde.

Hideo Kojima's betrekking tot de serie[bewerken]

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots is door Hideo Kojima officieel benoemd als het laatste deel dat hij zelf zal regisseren, alsmede dat dit het laatste deel is, in canonische termen, waarin Solid Snake de prominente hoofdrol zal spelen. Hideo Kojima heeft expliciet laten weten dat de Metal Gear-franchise zeker nog vervolgen zal krijgen, maar dat hij zijn creatie, Solid Snake, liever niet in handen van een ander wil laten. Kojima heeft wel beloofd, echter, dat hij altijd een sturende hand wil zijn in de voortzetting van de serie, en dat hij met zijn bedrijf, Kojima Productions, nog meerdere projecten heeft lopen omtrent de Metal Gear-serie.

Metal Gear Online[bewerken]

Metal Gear Online, afgekort MGO, is een exclusieve online multiplayerspin-off voor de PlayStation 3. De Starter Pack of MGO werd wereldwijd gebundeld met regionale versies van MGS4; alleen in Japan was er een afzonderlijke uitgave van MGO.

Metal Gear Solid Touch[bewerken]

Metal Gear Solid Touch is een third-person shooter voor iOS. Metal Gear Solid Touch is gebaseerd op MGS4. Het werd voor het eerst uitgebracht voor een beperkt aantal regio's in de App Store op 18 maart 2009.

Metal Gear Solid: Peace Walker[bewerken]

Speelt zich af in 1974.

Metal Gear Solid Arcade[bewerken]

Metal Gear Arcade is een arcade game die op 20 december 2010 exclusief in Japan uitkwam. Het is een bewerkte versie van MGO, en bevat hoofdcontrols en stereoscopisch 3D. Het is niet buiten Japan uitgebracht

Metal Gear Solid: HD Collection[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Metal Gear Solid: HD Collection voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Metal Gear Solid: Social Ops[bewerken]

Metal Gear Solid: Social Ops, is een mobiele game. Het werd uitgebracht op 6 december 2012 in Japan.

Metal Gear Rising: Revengeance[bewerken]

Metal Gear Rising: Revengeance is een actie hack and slash game ontwikkeld door Platinum Games en geproduceerd door Kojima Productions. Het is de negende canonieke game in de Metal Gear-serie en speelt zich af in 2018, vier jaar na de gebeurtenissen van MGS4. Hoofdpersoon is Raiden, een cyborg die de confrontatie aangaat met de private militaire onderneming Desperado Enforcement.

Metal Gear Solid: The Legacy Collection[bewerken]

Exclusief voor PlayStation 3. Net als de HD Collection een verzameling van oude MGS games. The Legacy Collection kent de volgende games.

 • Metal Gear Solid
 • Metal Gear Solid 2: HD Edition
 • Metal Gear Solid 3: HD Edition (bevat de originele MSX versies van Metal Gear en Metal Gear 2)
 • Metal Gear Solid: Peace Walker HD Edition
 • Metal Gear Solid: SPECIAL MISSIONS
 • Metal Gear Solid 4: Trophy Edition[1]

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes[bewerken]

Ground Zeroes dient als opmaat voor The Phantom Pain. De speler kruipt in de huid van Big Boss. Tijd van handelingen is het jaar 1975.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain[bewerken]

Het officiële vijfde deel speelt zich af in 1984. Na negen jaar ontwaakt Big Boss uit een coma en rekruteert een nieuwe groep huurlingen onder de naam Diamond Dogs.

Metal Gear Online[bewerken]

De multiplayer online modus is wederom getiteld Metal Gear Online en officieus Metal Gear Online 3.[2]

Metal Gear Survive[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Metal Gear Survive voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 17 augustus 2016 maakte Konami tijdens de Gamescom bekend dat een nieuw Metal Gear-spel in productie was. Het spel is een spin-off en aanvulling op Metal Gear Solid V als geheel, en vindt plaats tussen Ground Zeroes en The Phantom Pain.[3] Het spel is uitgekomen op 20 februari 2018.

Externe link[bewerken]