Metal Gear Solid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metal Gear Solid
Metal Gear Solid logo.png
(Cover op en.wikipedia.org)
Bedenker Hideo Kojima
Ontwikkelaar Konami
Uitgever Konami
Datum van uitgave PlayStation
Vlag van Japan 3 september 1998
Vlag van Verenigde Staten 21 oktober 1998
Vlag van Europa 22 februari 1999
Windows
Vlag van Verenigde Staten 24 september 2000
Vlag van Europa 20 oktober 2000
Genre Actie-avontuur, stealth
Spelmodus Singleplayer
Platform PlayStation, Windows
Media Cd-rom
Navigatie
Spelserie Metal Gear
Uitbreidingen Metal Gear Solid: VR Missions
Voorloper Metal Gear 2: Solid Snake
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Metal Gear Solid (Japans: メタルギアソリッド, Romaji: Metaru Gia Soriddo), ook wel afgekort tot MGS, is een actie-avontuur/stealthspel dat is ontwikkeld en uitgegeven door Konami. Het spel is uitgekomen voor de PlayStation in 1998 en Windows in 2000.

Het spel is geregisseerd, geproduceerd en mede-geschreven door spelontwikkelaar Hideo Kojima, en is het vervolgdeel op de MSX2-spellen Metal Gear en Metal Gear 2: Solid Snake.

Door het succes van het spel kwamen er talloze vervolgdelen uit in de Metal Gear-serie, maar ook afgeleide spellen en stripboeken.

Plot[bewerken]

Metal Gear Solid volgt protagonist Solid Snake, een soldaat die moet infiltreren in een nucleaire wapenfaciliteit om de terroristische bende FOXHOUND onschadelijk te maken. Snake moet hierbij twee gijzelaars bevrijden en zien te voorkomen dat de wapens worden gelanceerd.

Karakters[bewerken]

Hoofdpersoon Solid Snake is een infiltratie-expert en saboteur. Tijdens zijn missies krijgt hij ondersteuning via de radio. Kolonel Roy Campbell is Snake's voormalig officier en voorziet hem van tactieken. Campbell wordt bijgestaan door Naomi Hunter, een medisch specialist, Nastasha Romanenko, een wapenspecialist, Master Miller, een overlevingscoach, en Mei Ling die het radarsysteem heeft ontwikkeld.

De meest belangrijke tegenstander in het spel is Liquid Snake, leider van de terroristische organisatie FOXHOUND. Deze organisatie bevat experts op verschillende vlakken zoals Revolver Ocelot, Sniper Wolf, Vulcan Raven, Psycho Mantis en Decoy Octopus.

Overige karakters in het spel zijn Meryl Silverburgh, de nicht van kolonel Campbell, dr. Hal Emmerich, hoofdontwikkelaar van Metal Gear REX, en de 'ninja', een mysterieuze cybernetisch gemanipuleerde agent.

Ontvangst[bewerken]

Metal Gear Solid werd zeer positief ontvangen in recensies, en verkocht meer dan zes miljoen exemplaren. Op aggregatiewebsite Metacritic krijgt het spel een score van 94/100.[1]

Het spel wordt beschouwd als een van de meest belangrijke computerspellen die een grote bijdrage leverde aan de populariteit van het stealth-genre.[2][3] Het principe van vijanden ontwijken in plaats van vechten is daarna in vele andere spellen gebruikt. MGS wordt soms ook wel een combinatie genoemd tussen film en spel vanwege de lange videofragmenten en uitgebreide verhaallijn.[4]

In september 2015 werd Metal Gear Solid gekozen tot beste originele PlayStation-spel aller tijden door de gebruikers van PlayStation.Blog.[5]

Medewerkers[bewerken]

  • Hideo Kojima - regie, producent, ontwerp, script
  • Motoyuki Yoshioka - producent
  • Kazunobu Uehara - programmeur
  • Yoji Shinkawa - grafisch
  • Tomokazu Fukushima - script
  • Kazuki Muraoka - muziek
  • Hiroyuki Togo - muziek
  • Takanari Ishiyama - muziek
  • Lee Jeon Myung - muziek
  • Maki Kirioka - muziek

Externe links[bewerken]