Metapolitiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Metapolitiek als politieke strategie[bewerken]

Metapolitiek het idee dat politieke verandering culturele verandering volgt. Dit idee baseert zich op het idee dat cultuur en perceptie van cultuur mensen hun wereldbeeld en meningen vormt. Dit idee is gebaseerd op het werk van de Marxistische filosoof Antonio Gramsci.

Zowel Nieuw Links als Nouvelle Droite/Nieuw Rechts zien dit als een realiteit. Een consequentie hiervan is een focus op het beïnvloeden van de cultuur, media, onderwijs en kunst van een samenleving, hopende dat politieke macht volgt.

Recent houdt ook de extreemrechtse beweging Alt-Right deze denkwijze aan, met als slogan "Politics is the downstream from culture". Dit doen ze mede door internetcultuur te beïnvloeden. [1] Hun filosofische voorouder de Nouvelle Droite hing ook deze filosofie aan. Hun leider, Allain Benoist, riep op tot het omverwerpen van de liberale democratie doormiddel van en langdurige metapolieke strategie. [2]

Metapolitiek als politieke filosofie[bewerken]

Metapolitiek is de politieke filosofie die de staatsvorm op zich beschouwt.

In zijn boek "Abrégé de métapolitique"[3] beschrijft Alain Badiou een emancipatoire ontologie van de politiek. Onder metapolitiek wordt politiek verstaan als een in de realiteit en praktijk beproefd denken. Doorslaggevend in deze omschrijving is voor hem daarbij een democratie die zich vormt uit de politieke dynamiek van bijvoorbeeld een fabrieksbezetting of een huizenkraak. Daarmee grenst hij de term "politiek" af van alle vormen van geregulariseerde en geïnstitutionaliseerde democratie, die hij als "onpolitiek" benoemt. Gelijkheid en rechtvaardigheid, die in elke geïnstitutionaliseerde politieke orde ontpolitiseerd en ingekapseld is, zal in zijn visie slechts via individueel handelen bereikt worden. Aristoteles citerend stelt hij vast dat gelijkheidsstrijders - in de visie van Badiou vormen zij de geïnstitutionaliseerde politiek - de meeste hindernissen opwerpen.

Voetnoten[bewerken]

  1. Kill All Normies: Online Culture Wars from 4chan to Tumblr to Trump and the Alt-Right & Nagle 2017.
  2. Bar-On 2001, p. 342.
  3. Abrégé de métapolitique / Alain Badiou. - Parijs: Éditions du Seuil, 1998. - ISBN 2-02-034887-X
    *(en:) Metapolitics / transl with an introd. by Jason Barker. - Londen: Verso, 2005. - ISBN 1-84467-035-X
    * (du:) Über Metapolitik / [Überzetzung:] Heinz Jatho. - Berlijn; Zürich: diaphanes, 2004. - ISBN 3-935300-39-5