Meteren (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Meteren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Meteren
Details
Meteren (Nederland)
Meteren (Nederland)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Geldermalsen Geldermalsen
Coördinaten 51° 52′ NB, 5° 17′ OL
Detailkaart
Locatie in de gemeente Geldermalsen
Locatie in de gemeente Geldermalsen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Meteren is een dorp in de gemeente Geldermalsen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt 4200 inwoners per 1 juni 2017.

Geschiedenis[bewerken]

Meteren werd het eerst genoemd in een oorkonde in 1265 als "Curtis de Meteren". Ook is bekend dat het in 1267 behoorde bij Malsen, zoals het dorp Geldermalsen toen werd genoemd. De geschiedenis van de gemeente is nauw verbonden met het adellijke geslacht Van Cuyck van Meteren die de Heerlijkheid Meteren in bezit had van circa 1450 tot 1694.

Vroeger stond er een slot in Meteren met de naam 'Huis Meteren'. Huis Meteren wordt in 1265 voor het eerst in historische bronnen genoemd. Het kasteel behoorde aan de familie Van Cuyck en later de familie Van Meteren. Binnen deze familie werd enkele generaties verder Emanuel van Meteren geboren. Emanuel van Meteren was een Nederlands consul en vertegenwoordiger van de VOC die in 1608 Henry Hudson ontmoette in Londen.

In de periode 1766-1769 is het kasteel geheel herbouwd door Albrecht Nicolaas van Aerssen Beyeren. Na 1892 werd het pand verkocht en gebruikt als herstellingsoord tot de sloop in 1907. Het terrein van Huis Meteren is nog steeds als ‘vierkant’ herkenbaar in het landschap.

Vlakbij Huis Meteren heeft ook Huis Blanckenstijn gestaan, waar zeer weinig over bekend is. Beide kastelen zijn te zien op de Tiendkaart van 1714. Huis Blanckenstijn moet vóór 1790 zijn afgebroken. Op deze locatie zijn weerstandsmetingen gedaan en werden sporen van bebouwing en een slotgracht aangetroffen.

Huis Meteren

Uitbreidingen[bewerken]

Oorspronkelijk bestond Meteren uit het gebied rondom de Dorpsstraat. Dit gebied staat nu bekend als Oud-Meteren. De Rijksstraatweg liep langs het dorp op als verbindingsweg tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch. Verder waren er lokale verbindingswegen, zoals de Blankertseweg naar Est en de Bredestraat richting Deil. Eind twintigste eeuw bouwde men tussen Geldermalsen en Meteren de wijk Kalenberg. De wijk lag grotendeels in Geldermalsen, maar de grens tussen dit dorp en Meteren werd gewijzigd. De nieuwe Geldermalsense wijk Kalenberg kwam zo in Meteren te liggen, omdat de spoorlijn voor een scheiding zorgde tussen Geldermalsen en Kalenberg, terwijl de wijk zonder barrières aansloot bij Meteren. Zo verdubbelde Meteren min of meer. Begin eenentwintigste eeuw bouwt men weer aan een grote uitbreiding van Geldermalsen. De wijk De Plantage wordt gebouwd. Inmiddels is de grens tussen Geldermalsen en Meteren ook hier al gewijzigd: De Geldermalsense wijk De Plantage komt, evenals Kalenberg, in Meteren te liggen.

Nieuwbouw De Plantage, februari 2014
Nederlands Hervormde kerk

Het wapen van Meteren[bewerken]

Het wapen van Meteren is "in een blauw (lazuur) veld, een zilveren lelie".

Meta[bewerken]

Tijdens opgravingen in 2010/2011 in het toekomstige woongebied ‘De Plantage’ in Meteren troffen archeologische onderzoekers crematie graven aan uit de ijzertijd. Hier werd ook een skelet gevonden die de naam Meta kreeg. Vernoemd naar het dorp Meteren. Meta, een vrouw die op het moment van haar overlijden (800-100 jaar voor Christus) ongeveer 35 jaar oud was, heeft een gezicht gekregen van restaurateur Floris Reijnen. Meta was rijk, ze werd begraven met uitzonderlijke mooie sieraden als een armband en hangers van messing en barnsteen.

Meta is slechts één van de vondsten die tijdens de opgraving in het najaar van 2010 in ‘De Plantage’ aan het licht kwamen. Archeologen vonden sporen en vondsten uit de nieuwe tijd, de middeleeuwen, de Romeinse tijd, de IJzertijd, de Bronstijd en mogelijk ook uit de jonge Steentijd.

In het verleden zijn vaker grafvelden uit de ijzertijd in Meteren aangetroffen. Zo vonden archeologen een grafheuvel met vijf skeletten in 1999 tijdens de aanleg van de Betuwelijn.

Dorpshuis Meteren[bewerken]

Sinds 1978 worden er in het dorpshuis van Meteren regelmatig bandavonden gehouden. Sindsdien hebben artiesten als Frans Duijts, Jannes, Gordon maar ook Nick & Simon, De Dijk en Herman Brood de inwoners van gemeente Geldermalsen ge-entertained. De organisatie hiervan ligt bij Jeugdsoos Medua. Jeugdsoos Medua is in 1977 is opgericht in het oude dorpshuis aan de Schoolstraat te Meteren.

Sport[bewerken]

Meteren is de thuishaven van voetbalvereniging MVV '58. Deze Nederlandse amateurvoetbalclub is opgericht in het jaar 1958. Het eerste elftal van de club speelt in de derde klasse zaterdag (seizoen 2011/12). MVV '58 telt 5 seniorenteams (waarvan 1 dames), 4 juniorenteams (waarvan 1 meisjes) en 15 pupillenteams (waarvan 1 meisjes).

De club speelt op sportpark Achterveld in Meteren. Het sportcomplex bestaat sinds 1982 en bestaat uit vier velden, een kantine, 10 kleedkamers en een hoofdtribune met 250 zitplaatsen. De opening van de tribune vond plaats op 21 november 1987 tijdens de drukbezochte derby tegen Tricht door Mr MVV Gijs van Empel. De wedstrijd in Meteren kreeg voor MVV'58 nog een feestelijk slot toen een 0-1-achterstand tijdens de laatste minuten werd omgebogen in een 2-1 zege.

Trivia[bewerken]

  • GroenFront! kraakte in 1998-2000 een elftal panden op de Betuwe, waarvan acht voor langere tijd. Deze werden door ruim 800 leden van de Mobiele Eenheid in februari 2000 ontruimd. Eén van deze locaties was in Meteren waar ruim 50 activisten van GroenFront! een tweetal panden had gekraakt die lagen op de Betuweroute. In Meteren arresteerde de politie 18 personen, onder wie freelance fotograaf Joyce van Belkom.
  • Ten westen van Meteren heeft de Betuweroute aansluitingen op de spoorlijn Utrecht - Boxtel.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)