Methode van Müller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De methode van Müller, bedacht door David E. Müller van de University of Illinois en naar hem genoemd, is een numerieke methode die algemeen bruikbaar is om de nulpunten van een analytische functie te bepalen. De methode wordt vooral gebruikt om de wortels van een veelterm te vinden, ook wanneer die complex zijn. De methode convergeert voor enkelvoudige wortels met een snelheid 1,84, dus net onder de kwadratische snelheid van de Newton-Raphsonmethode, en ze is weinig afhankelijk van de gekozen beginschattingen. Nadat een wortel van een veelterm bepaald is, kan hij, eventueel samen met zijn complex toegevoegde wortel, worden weggedeeld, de zogenaamde deflatie, waarna de volgende wortel bepaald kan worden, tot alle wortels gevonden zijn. Een alternatieve methode voor veeltermen is de methode van Bairstow.

Methode[bewerken]

Daar waar de secant-methode gebruikmaakt van het nulpunt van een rechte door twee punten van de op te lossen functie, gebruikt de methode van Müller een nulpunt van een parabool door drie punten; Hierdoor krijgt men toegang tot complexe wortels.

Bij drie gegeven punten wordt de parabool door deze drie punten bepaald. Neemt men de parabool van de vorm

en definieert men :

dan is :

De parabool heeft twee wortels :

en

of

De keuze van het plus- of minteken in de noemer wordt bepaald door die keuze waarvoor de noemer in absolute waarde het grootst is.

Ook reële wortels blijken soms via complexe iteraties benaderd worden, zodat nog een (verwaarloosbaar) klein complex deel kan overblijven nadat de gewenste nauwkeurigheid bereikt is.

Deflatie[bewerken]

Indien een reële wortel gevonden is kan die in de veelterm worden weggedeeld door middel van een factor . Indien de wortel complex is , dan is ook zijn complex toegevoegde een wortel, en kunnen ze samen worden weggedeeld door de factor . Dit proces van deflatie wordt toegepast tot alle wortels gevonden zijn.

Voorbeeld[bewerken]

De veelterm

heeft vijf wortels:

en

Met de beginwaarden:

krijgt men als opeenvolgende iteraties :

Bijgevolg is ook

een wortel, en kan in de veelterm een factor

worden weggedeeld, tot

.

Van deze restveelterm kunnen dan weer verdere wortels bepaald worden.