Metro van Brasilia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Brasilia
Metro van Brasilia
Station Galeria
Station Galeria
Basisgegevens
Locatie Brasilia, Brazilië
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 2001
Lengte trajecten 42 km
Aantal lijnen 2
Aantal stations 24
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Brasilia is het metrostelsel van de hoofdstad van Brazilië. Dit grotendeels bovengrondse systeem (lokaal bekend als Metrô) verbindt enkele buitenwijken met het centrale gedeelte van deze geplande stad. Anno 2010 bestaat uit het netwerk uit twee in een Y-vorm aangelegde lijnen, die op de oostelijke helft stations en sporen delen en in het westen vertakken. De metro wordt geëxploiteerd door de Companhia do Metropolitano do Distrito Federal S.A., een staatsbedrijf in handen van het federale district. De bouw van het stelsel heeft een groeispurt veroorzaakt in enkele westelijke voorsteden van de ruim opgezette stad.

Met een inwoneraantal van 2,6 miljoen in Brasilia zelf en nog een miljoen in de voorsteden (IBGE, 2008) is de stad in vijftig jaar snel gegroeid. Door de eveneens stijgende vervoersvraag ontstond een langdurige discussie over adequaat openbaar vervoer. In 1992 werd begonnen met de bouw van de metro, met een destijds geplande opening in 1999. Onder meer vanwege financiële problemen werd de bouw vertraagd, zodat enigszins verlaat begin 2001 de inauguratie van het systeem plaatsvond. In de herfst van 2001 reed de metro voor het eerst met een echte dienstregeling. Er werd gekozen om menig oorspronkelijk wel gepland station ongeopend te laten, om zo snel mogelijk met het vervoer te kunnen beginnen - (anno 2010 zijn de stations 104, 106 en 110 Sul nog niet gereed gekomen). Een jaar later werden station Samambaia Sul en Arniqueira geopend, in 2004 gevolgd door Concessionárias. De jongste uitbreiding van het net vond in 2008 plaats, waardoor de groene lijn de voorstad Ceilândia op het systeem aansloot.

Sindsdien openden nog twee van de tussengelegen stations, aan welke ook de komende jaren verder gewerkt zal worden. Naast het bouwen van deze vijf stations staan een verlenging van beide afzonderlijke lijnen in westelijke richting en van de gecombineerde lijn in noordelijke richting op het programma. Tevens gaat een bovengrondse tramlijn gebouwd worden, om extra openbaarvervoersaanbod aan te kunnen bieden, ook met het oog op het WK voetbal in 2014.

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Het metrostelsel bestaat uit de volgende twee lijnen:

Lijn Terminals Geopend Lengte Stations
Groen Central ↔ Ceilândia 2001 32 km 20
Oranje Central ↔ Samambaia 2001 29 km 16
Totaal 42 km 24

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]