Metro van Catania

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro van Catania
Metro van Catania
GiovanniXXIII-metro.jpg
Basisgegevens
Locatie Catania, Italië
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 27 juni 1999
Lengte trajecten 5,7 km
Aantal lijnen 1
Aantal stations 7
Operationele gegevens
Frequentie 6 maal per uur
Metrokaart van Catania
Metrokaart van Catania
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Catania, (Italiaans: Metropolitana di Catania), opende in 1999 en is Europa's meest zuidelijk gelegen metro. De enige lijn van het systeem kent zes stations die om het centrum gelegen zijn van Catania, de tweede stad van Sicilië. Vier keer per uur vertrekken treinen vanaf station Porto naar Borgo, en vice versa.

Geschiedenis[bewerken]

De metro verving het eerste deel van de Ferrovia Circumetnea, een smalspoorbaan die vanuit Catania om de Etna heen verloopt naar Riposto (op de kaart met de klok mee). De resten van het smalspoor zijn nog in de straten van de stad te vinden, pal boven de metrosporen. Het vervoersbedrijf dat de treindienst van Catania naar Riposto verzorgt, de FCE, exploiteert ook de metro.

Tussen station Porto en F. S. Stazione Centrale kon gebruikgemaakt worden van bestaand tracé. Op Stazione Centrale kan overgestapt worden voor treindiensten in de richting van Messina, Siracusa of Palermo. Iets voorbij Stazione Centrale duiken de treinen voor de rest van de rit een tunnel in. Eind jaren tachtig werd begonnen met de bouw hiervan, waarbij de openbouwputmethode gebruikt werd. De spoorwijdte bedraagt 1435 mm en de metrostellen maken voor de elektrische voeding gebruik van een bovenleiding.

Toekomst[bewerken]

Uitbreidingen

De metro kent lage reizigersaantallen, wat een oorzaak heeft in de ligging van de stations: de haltes liggen om het centrum heen en ontsluiten de belangrijke plaatsen in de stad daardoor matig. Ook de frequentie van eens per kwartier is laag, vergeleken met andere metrosystemen. Sinds 2006 wordt er gewerkt aan een uitbreiding in de richting van het centrum. Vanaf station Galatea wordt een vertakking van de bestaande lijn richting het westen aangelegd. In de toekomst dient deze lijn naar het zuiden doorgetrokken te worden, om aansluiting te geven op vliegveld Catania-Fontanarossa.

Ten tweede wordt richting het westen gebouwd aan een uitbreiding van de eerste lijn. Vier stations zullen worden toegevoegd vanaf het huidige eindstation Borgo gezien in westelijke richting. Het toekomstige eindstation Nesima biedt een overstap op de Ferrovia Circumetnea.

Lijn 1[bewerken]

# Eindstations Geopend Lengte Stations
1 Stesicoro - Borgo 1999 5,7 km 7

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]