Metro van Chengdu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro van Chengdu
Basisgegevens
Locatie Chengdu, Sichuan, China
Vervoerssysteem Metro
Startdatum september 2010
Lengte trajecten 18,5 km
Aantal lijnen 1
Aantal stations 16
Metrokaart van Chengdu
Metrokaart van Chengdu
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Chengdu (Vereenvoudigd Chinees: 成都地铁, Hanyu pinyin: Chéng​dū​ dì​tiě) is een openbaar vervoerssysteem in de metropool Chengdu. Deze stad ligt in het westen van China en vormt de hoofdstad van de provincie Sichuan. Met vierenhalf miljoen inwoners in de stad zelf en ongeveer tien miljoen in de stadsprefectuur behoort zij tot de grotere steden van het land.

Lokale overheden plaatsten de uitbreiding van spoorvervoer al enkele jaren hoog op de agenda vanwege groeiende luchtvervuiling en verkeerscongestie. In 2001 nam de Chengduse overheid een metrosysteem op in de stadsplanning. Er werd gaandeweg een ambitieus meerjarenplan ontwikkeld om in 2035 een metronetwerk geconstrueerd te hebben van zeven lijnen met een lengte van 274 kilometer.

In de aankomende jaren worden de eerste vijf lijnen gebouwd. Van de 116 stations bevindt zich iets meer dan de helft ondergronds, de andere worden hoog boven maaiveldniveau geconstrueerd. De eerste lijn van het netwerk werd september 2010 na enkele maanden testen geopend en rijdt met een frequentie van eens per tien minuten van zeven uur 's morgens tot negen uur 's avonds. De ingebruikname van de tweede lijn van het systeem staat gepland voor 2014.[1][2]

Lijn 1[bewerken]

Lijn Eindbestemmingen Geopend Lengte Stations
1 Shenxian Lake - Century City 2010 18,5 km 16

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]