Metro van Kaohsiung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Kaohsiung
Metrotreinen op station World Games
Basisgegevens
Locatie Kaohsiung, Taiwan
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 9 maart 2008
Lengte trajecten 42,7 km
Aantal lijnen 2
Aantal stations 36
Aantal passagiers 135,098 (Dec. 2010)[1] per dag
Spoorwijdte 1435 mm
Uitvoerder(s) KRTC
Operationele gegevens
Frequentie eens per 8-10 min. (spits: 4-6 m.)
Spoorkaart van Kaohsiung
Spoorkaart van Kaohsiung (vergroot bij aanklikken)
Metrolijnen: rood en oranje. Hoofdspoorlijn in grijs, hogesnelheidslijn in oranje-wit en geplande lijnen in diverse lichte kleuren
Spoorkaart van Kaohsiung Spoorkaart van Kaohsiung (vergroot bij aanklikken) Metrolijnen: rood en oranje. Hoofdspoorlijn in grijs, hogesnelheidslijn in oranje-wit en geplande lijnen in diverse lichte kleuren
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Kaohsiung Mass Rapid Transit System (Chinees: 高雄大眾捷運系統, 高雄捷運; Hanyu pinyin: Gāoxióng Dàzhòng Jiéyùn Xìtǒng, Gāoxióng Jiéyùn) is het metrostelsel van de Taiwanese stad Kaohsiung. De havenstad Koahsiung is na Taipei de grootste stad van het land met een bevolking van ongeveer 2,7 miljoen. Het stelsel opende in 2008 en kent tegenwoordig 2 lijnen en 36 stations. De metro wordt in opdracht van het stadsbestuur door het bedrijf KRTC (Kaohsiung Rapid Transit Corporation) geëxploiteerd. Enkele stations, zoals het overstapstation Formosa Boulevard, kennen een bijzondere architectuur.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadsbestuur deed in 1987 een haalbaarheidsstudie naar hoogwaardig stedelijk spoorvervoer. Met de positieve uitkomsten hiervan werd in Taipei bij de regering gelobbyd voor goedkeuring en financiële steun. In 1990 verleende deze toestemming, vervolgens ondervond de uitwerking enige vertraging door onenigheid tussen de twee betrokken regio's (Kaohsiung en Kaohsiung County).

In 1994 werd een vervoersautoriteit opgericht en middels een Build Operate Transfer-contract werden bedrijven vastgelegd voor het bouwproject. Het Taiwanese China Steel en enkele lokale bedrijven konden tekenen voor de bouw, Siemens Mobility ontving de order voor het rollend materieel. Oktober 2001 werd begonnen met de eigenlijke bouw, tijdens het werk stortten enkele gebouwen naast station Sizihwan in. De eerste testrit vond eind 2006 plaats. Als eerste opende de rode lijn opende op 9 maart 2008, de oranje lijn kwam een half jaar later gereed.

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De rode lijn heeft een lengte van 28,3 km en verloopt in noord-zuidelijke richting. Van de 23 stations bevinden zich er 15 ondergronds, 1 ligt op maaiveldniveau, de rest is verhoogd gebouwd. In het zuiden biedt zij aansluiting op Kaohsiung International Airport, om vervolgens onder Sandao Shopping District en Central Park te verlopen naar overstapstation Formosa Boulevard. Op weg naar het noordelijke eindstation Ciaotou kan op Zyoying overgestapt worden op de hogesnelheidstrein van Taiwan.

Beide lijnen hebben een spoorwijdte van 1435 mm en worden gevoed via een derde rail (750 volt DC). Er zijn uitbreidingsplannen voor de rode lijn: aan de noordzijde staat naast het depot al enige jaren station Gangshan South gepland. In de noordelijke districten Gangshan en Lujhu zijn nog zes andere stations voorzien. Aan de zuidkant zijn nog elf stations gepland.

De oranje lijn kent 14 stations op een lengte van 14,4 kilometer. Slechts het meest westelijke station ligt op maaiveldniveau, de rest bevindt zich ondergronds. Vanuit het noordelijk puntje van het uitgestrekte havengebied rijden de metrotreinen in oostelijke richting. Tussen de laatste twee stations staan nog extra stations gepland en er bestaan ook uitbreidingsplannen voor de lijn in oostelijke richting.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

De Kaohsiung Mass Rapid Transit heeft langetermijnplannen opgesteld: het reeds genoemde verlengen van de bestaande lijnen en het aanleggen van enkele light rail lijnen (in lichte kleuren aangegeven op de afgebeelde kaart). Hoewel er nabij Central Park al tijdelijk een demonstratielijn gebouwd werd, bevinden de lightrailplannen zich nog in een vroeg stadium.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kaohsiung Mass Rapid Transit System van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.