Metro van Porto Alegre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Porto Alegre
Metro van Porto Alegre
Een Trensurb trein in Porto Alegre
Basisgegevens
Locatie Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazilië
Startdatum 2 maart 1985
Lengte trajecten 33,8 km
Aantal lijnen 1
Aantal stations 17
Aantal passagiers 130.000 per dag
Spoorwijdte 1.600 mm
Metrokaart van Porto Alegre
Metrokaart van Porto Alegre
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Porto Alegre is het metrostelsel van Porto Alegre, hoofdstad van de zuidelijkste deelstaat van Brazilië, Rio Grande do Sul. De gemeente heeft zelf heeft zo'n 1,4 miljoen inwoners, maar is vergroeid met omliggende steden. Inclusief voorsteden telt de agglomeratie zo'n vier miljoen inwoners.

Het bovengrondse systeem (lokaal bekend als Trensurb) verbindt enkele noordelijke voorsteden met het centrale gedeelte van de havenstad. Anno 2010 bestaat uit het netwerk nog uit een lijn, een tweede lijn is gepland. De exploitatie van het stelsel wordt in samenwerking uitgevoerd door de centrale regering, het bestuur van Rio Grande do Sul en de stad Porto Alegre. Linha 1 vertrekt vanuit het historische centrum en doet op weg door de stad Porto Alegre en haar noordelijke voorsteden 17 stations aan. De plaatsen die de Trensurb aandoet zijn vanuit Porto Alegre gezien Canoas, Esteio, Sapucaia do Sul, en São Leopoldo. De keuze voor deze route werd gemaakt omdat deze noord-zuid as de meeste vervoersbewegingen kent en de autoweg BR-116 structureel met files had te maken. Op 2 maart 1985 werd het stuk vanaf het stadhuis tot Sapucaia in gebruik genomen en in 2000 werd het huidige eindpunt in São Leopoldo bereikt. Een uitbreiding naar Novo Hamburgo wordt anno 2010 aangelegd.

Een deels ondergrondse lijn, Linha 2, kan de volgende uitbreiding van het net worden. Enige jaren staat deze lijn, die ook vanuit het oude centrum zou starten richting het westen ook al gepland. Een definitief ontwerp en voldoende geld voor de bouw laten echter op zich wachten en realisatie voor het WK voetbal in 2014 is niet meer te verwachten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]