Metro van Rome

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Rome
Metro van Rome
Rome metro B1
Rome metro B1
Basisgegevens
Locatie Rome, Italië
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 1955
Lengte trajecten 60 km
Aantal lijnen 3
Aantal stations 73
Aantal passagiers 840.000 per dag
Uitvoerder(s) ATAC
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Metro van Rome
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Het perron van lijn B richting Laurentina op Stazione Termini

De metro van Rome (Italiaans: Metropolitana di Roma) bestaat uit drie lijnen, A, B en C, die samen met drie regiospoorlijnen geëxploiteerd worden door Agenzia per i Trasporti Autoferrotranviari del Comune di Roma SpA (ATAC).

Via de lijnen A en B zijn vele bezienswaardigheden in Rome bereikbaar. Het is tevens de snelste manier om van de ene kant naar de andere kant van de stad te reizen. Het enige kruispunt van deze beide lijnen is Stazione Termini. De metrostations zijn herkenbaar aan een vierkant, rood bord met een witte 'M'. Lijn C is nog voor een gedeelte in aanbouw en zal in de toekomst het historische centrum doorkruisen. Op 12 mei 2018 werd de lijn verbonden met lijn lijn A bij station San Giovanni. In 2021 zal de lijn verder worden doorgetrokken en verbonden worden met lijn B bij station Colosseo. Daarna wordt de lijn nog doorgetrokken naar Clodio Mazzini en mogelijk nog naar Grottarossa. De voorbereidingen voor een eventuele vierde lijn (D) waren begonnen.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Ten opzichte van de metrosystemen in andere Europese hoofdsteden is drie lijnen niet veel. De trage aanleg van de metro heeft te maken met de archeologische rijkdom in de bodem van Rome. Steeds wanneer men tijdens de werkzaamheden een archeologisch interessante plek tegenkomt moet de aanleg worden stilgelegd. De Italiaanse filmregisseur Fellini verbeeldde een archeologische vondst tijdens de aanleg van de metrolijn B in zijn film Roma (1972). Het gebrek aan metrolijnen is een van de oorzaken dat Rome verkeerstechnisch gezien een ramp is met auto's die straten verstoppen. Fietsen wordt sinds de jaren zestig zelden meer gedaan. Men hoopt nu de verkeersdrukte terug te dringen door in de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw het netwerk van de metro uit te breiden.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1942 zou de wereldtentoonstelling E42 gehouden worden in Rome. Om de bezoekers snel te vervoeren besloot de Italiaanse regering een metrolijn te bouwen van Stazione Termini naar de geplande expositieterreinen in het zuiden van de stad. In 1938 werd begonnen met de bouw. Door de politieke situatie en de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog kwam er van de expositie en de metro niets terecht. De werken werden uitgesteld en pas op 10 februari 1955 werd metrolijn B geopend tussen het Centraal Station en Laurentina, in het voorziene expositieterrein EUR (EUR = Esposizione Universale di Roma). Deze metro werd tussen station Piramide en station EUR Magliana naast de bestaande spoorlijn Rome – Lido aangelegd, die begon in het kopstation Porta S. Paolo. Sommige spitstreinen van deze voorstadslijn werden via de metro doorgetrokken naar Stazione Termini.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

De metro van Rome wordt gereden met normaalsporige treinstellen. Er wordt gereden met 3 typen treinstellen, alle van 6 rijtuigen. De voeding geschiedt met een bovenleiding, met een spanning van 1500V.

Lijn A[bewerken | brontekst bewerken]

Een modern treinstel uit 2004 op lijn A. Deze treinen zien er aanmerkelijk beter uit dan de treinen op lijn B, ook van binnen.
De ingang van station Colli Albani in 2012 op lijn A.

De lijn ligt vrijwel geheel ondergronds, alleen tussen de stations Flaminio en Lepanto wordt bovengronds de Tiber gekruist. Een aantal stations ligt erg diep waarbij meerdere trappen en roltrappen moeten worden genomen om het perron te bereiken terwijl een aantal stations vlak onder de straat ligt en met maar één of twee trappen het perron kan worden bereikt.

Lijn A wordt voor het grootste gedeelte gereden met treinstellen uit 2004 van de Spaanse fabrikant CAF. Deze zien er aanmerkelijk beter uit en zijn moderner ingericht dan de treinstellen van Lijn B. De rijtuigen hebben een oranje interieur met uitsluitend langsbanken. Er hangen tv-schermen met reclame en de haltes en kant van het perron worden afgeroepen (bijvoorbeeld Prossima fermata: Barberini- Fontana di Trevi, uscita lato destro). Ook op een display is te zien aan welke kant het perron zich bevindt. Om graffiti te voorkomen zijn een aantal stellen beplakt met kunst.

Lijn B[bewerken | brontekst bewerken]

De lijn ligt voor het grootste deel ondergronds, aan de oostzijde ligt alleen het traject naar het station Ponte Mammelo bovengronds terwijl aan de westzijde een langer traject bovengronds ligt vanaf station Euro Palasport waarbij ook de Tiber bovengronds wordt gepasseerd. Een aantal stations ligt erg diep waarbij meerdere trappen en roltrappen moeten worden genomen om het perron te bereiken terwijl een aantal stations vlak onder de straat ligt en met maar één of twee trappen het perron kan worden bereikt.

Een aantal metrostellen van Lijn B is gedeeltelijk of volledig ondergespoten met graffiti en wordt ook niet meer schoongemaakt, omdat het vervoerbedrijf dit de moeite niet meer waard vindt. De rijtuigen hebben een blauw interieur met uitsluitend langsbanken. Lijn B wordt gereden met gekoppelde motorrijtuigen met (Mc) en zonder cabine (M) uit 1988. Eén treinstel bestaat uit drie rijtuigen (Mc+M+M). Er kan dus alleen met treinen bestaande uit 6 rijtuigen gereden worden.

Tegenwoordig worden er vrijwel altijd CAF-treinstellen ingezet, hetzelfde type als op lijn A. Deze metro's zijn lichtblauw van kleur in plaats van oranje en hebben tevens een halteafroepinstallatie ingebouwd.

Lijn C[bewerken | brontekst bewerken]

Voor lijn C maakt men gebruik van treinen van Ansaldo Breda, hetzelfde type treinstellen dat ook op de Metro van Kopenhagen ingezet wordt. De metrotrein rijdt zonder bestuurder en de perrons zijn voorzien van glazen deuren, die pas opengaan als de trein ervoor stilstaat. Een heel veilig systeem, wat ook op lijn 1 van Parijs wordt gebruikt. Net als de lijnen A en B maakt men gebruik van bovenleiding maar dan wel in de vorm van een derde rail boven het spoor.

Toekomst en uitbreidingsplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn plannen gemaakt om het netwerk de komende jaren fors uit te breiden. Alle werkzaamheden moeten volgens de huidige planning voor lijn C in 2021 voltooid zijn. Het project omvatte twee nieuwe lijnen, Lijn C (groen), tussen Pantano en Grottarossa en Lijn D (geel), tussen Agricoltura en Ojetti (lijn D moest volgens de planning in 2020 verlengd zijn van Ojetti naar Grottaperfetta). Met deze twee lijnen zou onder meer de bereikbaarheid van een aantal bezienswaardigheden worden verbeterd. Hierdoor wordt het stuk tussen Re di Roma en Cipro van Lijn A, dat toeristisch gezien erg aantrekkelijk is, ontlast. De meeste bezienswaardigheden zijn straks ook te bereiken met Lijn C (tussen Ottaviano en San Giovanni via Colosseo). Ook wordt de wijk Trastevere per metro bereikbaar.

Lijn A[bewerken | brontekst bewerken]

Voor Lijn A zijn is aan beide kanten een verlenging voorzien. Aan de kant van Battistini wordt de lijn met vijf stations verlengd naar Casal Selce en aan de kant van Anagnina wordt de lijn met drie stations verlengd tot aan station Romanina.

Lijn B[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn B is in afgelopen jaren verlengd. Vanaf station Bologna splitst de lijn nu naar Jonio (deze wordt later verlengd richting Bufalotta) en naar Rebibbia (deze wordt later verlengd naar Casal Monastero). Lijn B zal tevens opgesplitst worden in lijn B1 en B2, waarbij lijn B1 zal gaan rijden tussen Trigitoria en Bufalotta. Voor lijn B2 is er een tweede aftakking voorzien op station Acilia Sud. Er zal een beginpunt zijn op de luchthaven op Fiumicino en het andere beginpunt zal station Cristoforo Colombo zijn, het eindpunt van de spoorlijn Roma – Lido. Lijn B2 volgt tussen zijn beginpunt en Eur-Magliana het spoortracé van de lijn Roma – Lido waar het vanaf EUR Magliana het bestaande tracé vervolgt naar Casal Monastero. Hierdoor ontstaat er een stamtraject tussen EUR Magliana en Bologna, dit tracé wordt door beide B-lijnen bediend.

Lijn C[bewerken | brontekst bewerken]

Het eindstation Pantano dat herbouwd werd voor de metro met hier nog de smalspoorlijn.

Oorspronkelijk was het plan om lijn C in drie lijnen op te splitsen, C1, C2 en C3. De lijnen C1 en C2 zouden dan beginnen bij station Grottarossa en volgen hetzelfde tracé tot aan station Torre Angela. Hier loopt lijn C1 door naar station Pantano (lijn C1 volgt dus het oorspronkelijke traject, zoals hieronder bij Lijn C" beschreven staat) en buigt C2 af naar Tor Vergata. Lijn C3 heeft begint bij station Clodio-Mazzini en buigt bij station Teano af naar Ponte Mammolo, waar reeds Lijn B stopt. In feite zou dus een stamtraject ontstaan tussen Clodio-Mazzini en Teano.

Deze plannen bleken uiteindelijk niet realiseerbaar. Het eerste gedeelde tussen Lodi en Pantano is sinds 2014 operationeel. Het traject van station Pantano tot station Giardinetti ligt bovengronds op een viaduct en vandaar verder ondergronds in een tunnel. De zijtak naar Tor Vergata bleek te duur en onrendabel. In plaats hiervan wordt lijn A op termijn als lightrailverbinding verlengd via het tracé Anagnina – Romanina – Tor Vergata.

De vertakking tussen Teano en Ponte Mammolo staat nog wel steeds gepland, maar er is nog geen opleverdatum bekend.

Deze metrolijn nam een deel van de vroegere buurtspoorweg Rome Pantano Fiuggi Alatri van de SFV (Società per le Ferrovie Vicinali) over. Vroeger reed deze spoorlijn met een spoorwijdte van 950 mm helemaal door tot Alatri en verder, maar was in 1984 ingekort tot Pantano Borghese. In 2008 is deze lijn verder ingekort tot Giardinetti om de lijn te verbouwen naar een metro. Tussen Togliatti en Giardinetti wordt de buurtspoorlijn (tramlijn) gehandhaafd en wordt de metro ernaast gebouwd. De kruisingen met de metrolijn A is bij S.Giovanni en Ottaviano S.Pietro. De metrolijn B wordt gekruist bij het Colosseum.

Overzicht Metronetwerk Rome[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Kleur Traject Opening Lengte Stations
A Oranje Anagnina ↔ Battistini 1980 19 km 27
B Blauw Laurentina ↔ Rebibbia 1955 19 km 22
C Groen Clodio Mazzini ↔ Pantano ± 2022 35 km 32
D Geel Ojetti ↔ Agricoltura n.v.t. 22 km 23

Lijn A[bewerken | brontekst bewerken]

Linea C

Lijn A, de 'oranje' lijn, met circa 450.000 passagiers per dag, is in principe dagelijks geopend van 05:30 tot 23:30 uur, en op vrijdag en zaterdag tot 1:30 uur. Lijn A telt 27 stations, van het zuidoosten naar het noordwesten van Rome.

Stations aan lijn A

De schuingedrukte stations worden op nog vast te stellen datum opgeleverd.

 • Casal Selce
 • Casalotti
 • Torrevecchia
 • Pietro Bembo
 • Battistini
 • Cornelia
 • Baldo degli Ubaldi - genoemd naar de jurist Baldus de Ubaldis (1327-1400)
 • Valle Aurelia (tevens treinstation)
 • Cipro (Bezienswaardigheid: Vaticaanse musea)
 • Ottaviano San Pietro - Musei Vaticani (Bezienswaardigheden: Vaticaanstad en de Vaticaanse musea)
 • Lepanto (tevens busstation)
 • Flaminio Piazza del Popolo (Bezienswaardigheid: Villa Borghese. Tevens beginpunt van de Ferrovia Roma Nord)
 • Spagna (Bezienswaardigheden: Piazza di Spagna, Spaanse Trappen)
 • Barberini Fontana di Trevi (Bezienswaardigheid: Trevifontein)
 • Repubblica Teatro dell'Opera (Bezienswaardigheden: Piazza della Repubblica en Najadenfontein, Santa Maria degli Angeli e dei Martiri)
 • Termini (kruising met lijn B en treinstation)
 • Vittorio Emanuele
 • Manzoni Musea della Liberazione
 • San Giovanni (bij de Sint-Jan van Lateranen)
 • Re di Roma
 • Ponte Lungo
 • Furio Camillo
 • Colli Albani Parca Appia Antica
 • Arco di Travertino
 • Porta Furba - Quadraro
 • Numidio Quadrato
 • Lucio Sestio
 • Giulio Agricola
 • Subaugusta
 • Cinecitta - nabij de filmstudio's van Cinecittà
 • Anagnina (tevens busstation)
 • Tor di Mezzavia
 • Ponte Linari
 • Romanina
 • Tor Vergata

Openingsdata lijn A[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn B[bewerken | brontekst bewerken]

Linea B

Lijn B, de 'blauwe' lijn, met circa 300.000 passagiers per dag, is dagelijks geopend van 05:30 tot 23:30 uur, en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 1:30 uur. Lijn B telt 22 stations, van het zuiden naar het noordoosten van Rome. Er wordt onderzocht of Lijn B kan worden verlengd aan de kant van Rebibbia.

Stations aan lijn B

De schuingedrukte stations worden op nog vast te stellen datum opgeleverd. Lijn B:

(De helft van de metro's neemt hier de aftakking naar lijn B1)

 • Tiburtina (tevens treinstation)
 • Quintiliani
 • Monti Tiburtini
 • Pietralata
 • S.M. del Soccorso
 • Ponte Mammolo
 • Rebibbia
 • S. Basilio
 • Torraccia
 • Casal Monastero

Aftakking B1:

 • S. Agnese / Annibaliano
 • Libia
 • Conca d'Oro
 • Jonio
 • Vigne Nuove
 • Mosca
 • Bufalotta

Openingsdata lijn B[bewerken | brontekst bewerken]

Het zuidelijke deel, Termini – Laurentina is geopend door Luigi Einaudi op 10 februari 1955, hoewel de werkzaamheden voor deze lijn al onder Mussolini waren aangevangen in 1930. Het gedeelte Termini – Rebibbia is geopend op 8 december 1990.

Lijn C[bewerken | brontekst bewerken]

Linea C

Het eerste gedeelte van de lijn, Monte Compatri/Pantano – Parco di Centocelle, is in bedrijf vanaf 9 november 2014. Het gedeelte Parco di Centocelle – Lodi is op 29 juni 2015 geopend en op 12 mei 2018 is de lijn doorgetrokken tot aan San Giovanni. Door de vele Romeinse resten in de bodem zijn er vele vertragingen in de werkzaamheden. Er is hier echter een fraaie expositie gemaakt van de vele gevonden artefacten. De totale oplevering van de lijn tussen Clodio Mazzini en Pantano staat gepland voor na 2020. In de jaren daarna moeten de geplande vertakkingen gerealiseerd worden. Dit alles moet in 2020 voltooid zijn.

De treinen op deze lijn rijden volledig automatisch.

Voorlopige data voor de opleveringen van de trajecten:

 • Amba Aradam – Fori Imperiali Colosseo: ?
 • Venezia – Clodio Mazzini: ?
 • Auditorium – Grottarossa: ?

Hieronder een overzicht van de stations.

Stations aan lijn C

De schuingedrukte stations worden op een later (nog nader vast te stellen) moment opgeleverd. Lijn C:

 • Grottarossa
 • Tomba di Nerone
 • Villa San Pietro
 • Parco di Veio
 • Giochi Istmici
 • Farnesina
 • Auditorium
 • Clodio - Mazzini
 • Ottaviano San Pietro-Musei Vaticani (Kruising met lijn A)
 • Risorgimento
 • San Pietro
 • Chiesa Nuova (bij de Chiesa Nuova)
 • Venezia (bij Piazza Venezia)
 • Fori Imperiali Colosseo (Kruising met lijn B)
 • Amba Aradam
 • San Giovanni (Kruising met lijn A)
 • Lodi
 • Pigneto
 • Malatesta
 • Teano (Geplande aftakking richting Ponte Mammolo aan lijn B)
 • Gardenie
 • Mirti
 • Parco di Centocelle
 • Togliatti
 • Grano
 • Alessandrino
 • Torre Spaccata
 • Torre Maura
 • Tobagi
 • Giardinetti
 • Torrenova
 • Torre Angela
 • Torre Gaia
 • Grotte Celoni
 • Fontana Candida
 • Borghesiana
 • Bolognetta
 • Finocchio
 • Graniti
 • Pantano

Aftakking C1:

 • Teano
 • Serenissima
 • Togliatti
 • Sacco e Vanzetti
 • Ponte Mammolo

Niet gebouwde Lijn D[bewerken | brontekst bewerken]

Linea D

Met de bouw van een vierde metrolijn zou in 2011 begonnen worden, maar het project werd in 2012 afgeblazen.[1] Lijn D zou gaan lopen van het noordoosten van de stad naar het stadsgedeelte EUR, ongeveer parallel aan lijn B, 22 kilometer lang worden en 22 stations tellen.

Stations aan lijn D
 • Ojetti
 • Pugliese
 • Talenti
 • Adriatico
 • Jonio (Kruising met Metro B1)
 • Prati Fiscali
 • Salario (Overstapmogelijkheid op regionale spoorlijn FR1)
 • Vescovio
 • Verbano
 • Buenos Aires
 • Fiume
 • Spagna (Kruising met Metro A)
 • San Silvestro Fontana di Trevi
 • Venezia (Kruising met Metro C)
 • Sonnino
 • Nievo
 • Trastevere (Overstapmogelijkheid op regionale spoorlijnen FR1, FR3 en FR5)
 • Fermi
 • Roma Tre
 • Magliana Nuova
 • EUR Magliana (Kruising met Metro B en overstapmogelijkheid op spoorlijn Roma-Lido)
 • EUR Agricoltura

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rome metro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.