Naar inhoud springen

Metro van Sapporo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metro van Sapporo
Metro van Sapporo
Op de drie lijnen van Sapporo's metro rijden bandenmetro's
Basisgegevens
Locatie Sapporo, Hokkaido, Japan
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 16 december 1971
Lengte trajecten 48 km
Aantal lijnen 3
Aantal stations 46
Aantal passagiers 573.000[1] per dag
Uitvoerder(s) Stedelijk vervoersbedrijf Sapporo
Operationele gegevens
Frequentie 9 - 12 x/uur (spits, tot 20 x/u)
Metrokaart van Sapporo
Metrokaart van Sapporo
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Sapporo (jap.:札幌市営地下鉄, Sapporo-shiei chikatetsu) is het metrosysteem van de Noord-Japanse stad Sapporo. Eind 1971 openende de eerste lijn voor het publiek, op tijd voor de in de stad gehouden Winterspelen van 1972. Sapporo is de hoofdstad van Hokkaido en de belangrijkste stad op het noordelijke eiland en bezit een kleine twee miljoen inwoners. Het stedelijk vervoersbedrijf exploiteert het vervoerssysteem. Een bijzonderheid is dat het materieel bestaat uit bandenmetro's, die geleid worden door een middenrail.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw aan de eerste lijn startte in 1969. De grotendeels ondergronds gebouwde Nanboku-lijn werd op het zuidelijke deel bovengronds aangelegd (tussen Hiragashi en Makomani), maar wordt gescheiden van de buitenlucht door een aluminium overkapping. Deze dient ter bescherming tegen de barre weersomstandigheden die het eiland 's winters kent. Tegelijkertijd heeft het metaal de werking van een geluidsscherm.

Momenteel heeft de metro een totale lengte van 48 km en kent op drie lijnen 46 stations. De Nanboku-lijn (14,3 km) is met 750 volt geëlektrificeerd door middel van een derde rail; de andere twee lijnen Tozai (20,1 km) en Toho (13,6) hebben een bovenleiding, die in een voeding van 1500 V voorziet. In het centrum wordt ook een tramlijn geëxploiteerd door het stadsvervoersbedrijf.

Netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het netwerk heeft een lengte van 48 kilometer en bestaat uit drie lijnen, die een kleur en letter ter onderscheiding gekregen hebben. In totaal heeft de metro 46 stations (dit aantal komt hoger uit wanneer overstapstations dubbel geteld worden). Drukke stations zijn onder meer het treinstation Sapporo en het andere overstapstation van de metro, Odori. (klik op de netwerkkaart voor de stationsnamen). Er bestaan plannen om de Toho-lijn met drie stations in zuidoostelijke richting te verlengen, maar hiervoor bestaat geen vastgestelde planning.

Kleur Lijnnaam Opening Lengte Aantal stations
Groen Lijn 1 (南北線 Namboku-lijn) 1971 - 1978 14,3 km 16
Oranje Lijn 2 (東西線Tozai-lijn) 1976 - 1999 20,1 km 19
Blauw Lijn 3 (東豊線 Toho-lijn) 1984 - 1999 13,6 km 14

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Metro van Sapporo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.