Metro van Sofia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro van Sofia
Metro van Sofia
Младост 3-вестибюл.jpg
Basisgegevens
Locatie Sofia, Bulgarije
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 28 januari 1998
Lengte trajecten 31 km
Aantal lijnen 2
Aantal stations 27
Aantal passagiers ~450 000 [1] per dag
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Metro van Sofia
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Sofia (Bulgaars: Софийско метро, Sofiysko metro) is een metrolijn in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De lijn telt 27 stations en is bijna 31 kilometer lang. Er zijn plannen om het tot een netwerk uit te breiden.

Geschiedenis[bewerken]

Al in de jaren '60 waren er plannen om in Sofia een metrolijn aan te leggen. Door gebrek aan ervaring in het bouwen van tunnels onder een oude, kwetsbare stad door, duurde het tot 1982 voor de eerste stations en een kort stuk tunnel werden gebouwd. Pas op 28 januari 1998 gingen de eerste metro's rijden op het traject Slivnitsa - Konstantin Velitsjkov. Dit stuk is 6,5 kilometer lang. Tegenwoordig rijden de metro's van Obelja tot halte Mladost 1 in het gelijknamige stadsdistrict.

Route[bewerken]

De metrolijn heeft de volgende stations:

Obelja (Обеля) - Slivnitsa (Сливница) - Ljoelin (Люлин) - Zapaden Park (Западен парк) - Vardar (Вардар) - Konstantin Velitsjkov (Константин Величков) - Opaltsjenska (Опълченска) - Serdika (Сердика) - Universiteit van Sofia St. Kliment Ohridski (СУ „Св. Климент Охридски“) - Vasil Levski Stadion (Стадион „Васил Левски“) - Joliot-Curie (Жолио Кюри) - G.M. Dimitrov (Г. М. Димитров) - Moesagenitsa (Мусагеница) - Mladost 1 (Младост 1)

Toekomst[bewerken]

Het plan is om in 2010 de huidige lijn verder uit te breiden met twee takken, waarvan een naar de luchthaven van Sofia. Ook andere delen van Mladost moeten bediend worden. In 2012 zal lijn 2 worden geopend. Deze zal van Obelja naar het zuiden gaan en lijn 1 bij Serdika kruisen. De plannen voor een derde metrolijn liggen nog op de tekentafel.

Schilderijenmuseum[bewerken]

Lijn 1[bewerken]

Lijn 2[bewerken]