Metro van Yokohama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Yokohama
Metro van Yokohama
Yokohama-municipal-subway-3000-41st-unit.jpg
Basisgegevens
Locatie Yokohoma, Japan
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 16 december 1972
Lengte trajecten 57,6 km
Aantal lijnen 3
Aantal stations 45
Aantal passagiers 542.000[1] per dag
Operationele gegevens
Frequentie eens per 8 min. (spits: 4-6 min.)
Metrokaart van Yokohama
(Het systeem bestaat uit de blauwe, groene en roze lijn. Door het gebied lopen ook veel spoorlijnen).
Metrokaart van Yokohama (Het systeem bestaat uit de blauwe, groene en roze lijn. Door het gebied lopen ook veel spoorlijnen).
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Yokohama (Jap.: 横浜市営地下鉄, Yokohama-shiei chikatetsu) is het metrosysteem van Yokohama. De industrie- en handelsstad ligt dertig kilometer ten zuidwesten van de Japanse hoofdstad aan de baai van Tokio. Samen met Tokio en vele andere steden is Yokohama vergroeid tot de grootste metropool ter wereld. Het publieke en private aanbod aan stedelijk vervoer per spoor in deze regio is groot. Het vervoersbedrijf van Yokohama exploiteert de groen en blauwe lijn. De derde en laatste lijn die vanaf station Yokohama door het stedelijke ontwikkelingsgebied Minato Mirai 21 loopt en als eindbestemming Yokohama's Chinatown kent, is in handen van het semi-overheidsbedrijf Yokohama Minatomirai Railway.

Blauwe lijn[bewerken]

In de planningsfase bestond de blauwe lijn uit twee lijnen, die lijn 1 en 3 als naam zouden krijgen. Het overstapstation zou Kannai worden, waar ook overgestapt kan worden naar JR East-treinen. Later werd besloten om de lijnen samen te voegen. Als eerste opende in 1968 een vijf kilometer lang stukje van Kamiooka naar Isezaki-Chojamachi en in de dertig jaar die volgde groeide de lijn stapsgewijs aan noord- en zuidkant uit tot de huidige lengte. Van de 40 kilometer spoor liggen er ruim driekwart ondergronds.

De lijn telt in totaal 32 stations en de perrons hebben een lengte van 120 meter. De stops liggen gemiddeld 1300 meter van elkaar vandaan. De spoorwijdte van de blauwe lijn bedraagt 1435 mm en de metrotreinen worden gevoed via een derde rail (750 V). Een rit van begin- naar eindpunt duurt 66 minuten. Onderstaande tabel toont de stationsnamen (in twee schriften), onderlinge afstanden op de lijn en overstapmogelijkheden naar de trein. De andere lijnen van de metro zijn dikgedrukt weergegeven.

Station Japanse stationsnaam Cumulatieve afstand (in km) Overstappen
Azamino あざみ野 0 Tokyu Denentoshi-lijn
Nakagawa 中川 1,5
Center Kita センター北 3,1 groene lijn
Center Minami センター南 4,0 groene lijn
Nakamachidai 仲町台 6,3
Nippa 新羽 8,6
Kita Shin-yokohama 北新横浜 9,6
Shin-Yokohama 新横浜 10,9 Tokaido Shinkansen, Yokohama-lijn
Kishine-koen 岸根公園 12,5
Katakuracho 片倉町 13,7
Mitsuzawa kamicho 三ツ沢上町 15,6
Mitsuzawa shimocho 三ツ沢下町 16,5
Yokohama 横浜 17,9 Minatomirai-lijn, Tokaido-lijn, Yokosuka-lijn,
Keihin-Tohoku & Negishi-lijn, Keikyu hoofdlijn, Tokyu Toyoko-lijn, Sagami Railway hoofdlijn
Takashimacho 高島町 18,8
Sakuragicho 桜木町 20,0 Keihin-Tohoku & Negishi-lijn
Kannai 関内 20,7 Keihin-Tohoku & Negishi-lijn
Isezakichojamachi 伊勢佐木長者町 21,4
Bandobashi 阪東橋 22,3
Yoshinocho 吉野町 22,8
Maita 蒔田 23,9
Gumyōji 弘明寺 25,0
Kamiooka 上大岡 26,6 Keikyu-hoofdlijn
Konanchuo 港南中央 27,7
Kaminagaya 上永谷 29,4
Shimonagaya 下永谷 30,7
Maioka 舞岡 31,4
Totsuka 戸塚 33,0 Tokaido-hoofdlijn, Yokosuka-lijn, Shonan-Shinjuku-lijn
Odoriba 踊場 34,7
Nakada 中田 35,6
Tateba 立場 36,7
Shimoiida 下飯田 38,8
Shonandai 湘南台 40,4 Odakyu Enoshima-lijn

Groene lijn[bewerken]

De bouw van de groene lijn (of, lijn 4) startte in 2001. Volgens de oorspronkelijke planning diende de lijn ooit een ringlijn te vormen. Voorlopig is dit plan echter van de baan. De 13 kilometer lange lijn opende in maart 2008. Tussen Hiyoshi en Nakayama liggen tien stations. De spoorwijdte bedraagt 1435 mm, een bovenleiding voorziet de treinen van voeding (1500 V). Onderstaande tabel toont de stationsnamen in twee schriften, onderlinge afstanden op de lijn en mogelijke aansluiting op de trein. Hieronder staat de lijntabel.

Station Japanse stationsnaam Cumulatieve afstand (in km) Aansluitingen
Nakayama 中山 0 Yokohama-lijn
Kawawacho 川和町 1,7
Tsuzuki-Fureainooka 都筑ふれあいの丘 3,1
Center-Minami センター南 4,8 blauwe lijn
Center-Kita センター北 5,7 blauwe lijn
Kitayamata 北山田 7,4
Higashi-Yamata 東山田 8,8
Takata 高田 10,3
Hiyoshi-Honcho 日吉本町 11,6
Hiyoshi 日吉 13,0 Toyoko-lijn, Meguro-lijn

Minatomirai-lijn[bewerken]

De Minatomirai-lijn functioneert los van de andere twee metrolijnen en wordt uitgebaat door het semi-overheidsbedrijf Yokohama Minatomirai Railway. Vandaar dat de lijn soms ook niet als onderdeel van de metro van Yokohama gezien wordt. De lijn dankt haar naam aan het gebied Minato Mirai 21 (haven van de toekomst 21), een oud havengebied dat grootschalig herontwikkeld wordt sinds de jaren tachtig. De 296 meter hoge Yokohama Landmark Tower, de hoogste wolkenkrabber van Japan, vormt het letterlijke hoogtepunt van dit deel van Yokohama. Naast veel kantoorruimte en een handelsbeurs is hier ook het Yokohama Museum of Art gevestigd en ligt een museumschip aangemeerd in de haven, de Nippon Maru (de Japan).

Na 12 jaar bouw opende de lijn begin februari 2004 met enige vertraging, veroorzaakt door technische problemen bij station Yokohama. Het spoor heeft een lengte van 4,1 kilometer, waaraan zes stations gelegen zijn. Het meeste van het traject verloopt ondergronds, enkele delen ook bovengronds. De spoorwijdte bedraag 1067 mm. De Minatomirai-treinen delen het spoor met treinen van de Tokyu Toyoko-lijn, die vanuit Tokio (Shibuya) naar station Yokohama pendelen en vervolgens een laatste stuk door Minito Mirai 21 rijden.

Station Japanse stationsnaam Cumulatieve afstand (in km) Aansluitingen
Yokohama 横浜 0 blauwe lijn, Tokaido-lijn, Yokosuka-lijn,
Keihin-Tohoku & Negishi-lijn, Keikyu-hoofdlijn, Tokyu Toyoko-lijn, Sagami Railway-hoofdlijn
Shin-Takashima 新高島 0,8
Minato Mirai みなとみらい 1,7
Bashamichi 日本大通り 2,6
Nihon-odori 日本大通り 3,2
Motomachi-Chūkagai 元町・中華街 4,1 Tokyu Toyoko-lijn

Toekomst[bewerken]

De missende lijn 2 zou volgens de planning vanaf station Kanagawa-Shimmachi via Yokohama naar Byobugaura lopen. De ideeën voor deze lijn zijn echter (vooralsnog) van tafel. De buurstad Kawasaki heeft al jaren plannen om een metro te bouwen, een optie zou zijn om een overstap tussen beide te realiseren bij treinstation Shin-Yurigaoka. Voor de blauwe lijn bestaan uitbreidingsplannen: een verlenging van het noordelijke eindpunt Azamino naar Shin-Yurigaoka (zo'n 6 kilometer hemelsbreed).

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]