Metroad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Metroad routeschild zoals gebruikt in Sydney en Brisbane

Metroads vormen het "hart" van het wegennet in de stedelijke gebieden van Sydney en Brisbane in Australië. De Metroads vormen een ster- of ringvorm van wegen door de stad, waarvan stukken autosnelweg zijn.

Geschiedenis[bewerken]

National Route 1 eindigt en Metroad 1 begint bij Waterfall in de zuidelijke buitenwijken van Sydney.

Van oudsher liepen highways in Australië door de stadscentra en vormden daarmee de doorgaande wegen in de grootste steden. Groei leidde echter tot enorme opstoppingen en om dit op te lossen werden er ringwegen om de steden heen gelegd. Dit systeem werd voor het eerst toegepast in de jaren '70 in Sydney in het Ring Road schema. Deze wegen waren voorzien van speciale routeschilden. In de jaren '90 werden de belangrijkste wegen opgenomen in het nieuwe Metroad systeem. In 1993 werd dit in Sydney ingevoerd en in 1996 in Brisbane. De wegen verloren op deze trajecten hun oude nummeringen.

Metroads in Sydney die van een autosnelwegniveau zijn worden voorzien van een M (nummer) andere wegen (ook in Brisbane) zijn bekend als Metroad (nummer)

Lijst van Metroad[bewerken]

Sydney Metroads[bewerken]

Gedeeltes van Metroads 1, 2, 5 en 7 vormen de Sydney Orbital Motorway, een cirkel om het stedelijke gebied van Sydney.

Brisbane Metroads[bewerken]

Het nummersysteem in Brisbane gebruikt oneven nummers voor noord-zuidverbindingen en even nummers voor oost-westverbindingen. In tegenstelling tot in Sydney zijn de Metroads niet voorzien van een "M"-nummer. Deze aanduiding wordt alleen gebruikt voor autosnelwegen.

Externe links[bewerken]