Metroid (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Metroid (videospellenserie))
Ga naar: navigatie, zoeken

De Metroid-serie,(Japans: メトロイド Metoroido) is een creatie van Gunpei Yokoi, een serie van shooter/platformer/adventure spellen met Samus Aran in de hoofdrol. De serie is verschenen op het merendeel aan Nintendo-systemen, beginnend bij Metroid op de NES, en vele vervolgen op de Game Boy, SNES, Game Boy Advance, GameCube, Nintendo DS en 3DS. en de Wii. Er zijn geruchten dat Metroid zal terugkeren op de Wii-U echter zijn dit speculaties. Er is nooit een Metroid geweest voor de Nintendo 64, Game Boy Color, of de Virtual Boy.

Overview[bewerken]

Samus Aran[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Samus Aran voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De heldin van de serie is Samus Aran, een vrouwelijke menselijke premiejager. Geboren op de kolonieplaneet K-2L, verloor ze haar ouders op driejarige leeftijd door een aanval van de Space Pirates. Ze overleefde zelf de aanval en werd gevonden en opgevoed op de planeet Zebes door leden van het Chozo-ras.

Spelmechaniek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Voorwerpen in de Metroid-serie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De eerste Metroid-game was een groot labyrint bestaande uit meerdere aaneengesloten ondergrondse gebieden, dat de speler moest zien te ontrafelen. Cruciaal hierin waren de minibazen en krachtvoorwerpen. De minibazen Kraid en Ridley moesten in hun schuilplaatsen worden verslagen waarna de brug naar het laatste gebied Tourian werd geopend. De verschillende krachtvoorwerpen gaven Samus Aran nieuwe wapens en vaardigheden die gebruikt konden worden om gebieden veiliger te kunnen doorkruisen. Kenmerkend is vooral de Morph Ball, toen nog Maru Mari geheten die Samus zichzelf laat oprollen tot een kleine bal met een doorsnede van ongeveer een meter. Andere voorwerpen zijn onder meer de Ice Beam, Varia Suit en Screw Attack.

Pas in Super Metroid werd dit spelmechaniek zodanig aangepast dat het een blauwdruk vormde voor verdere delen. De wapens en vaardigheden die krachtvoorwerpen verleende namen sleutelrollen in doordat bepaalde gebieden waren afgeschermd met hun functie. Hoewel dit al sporadisch gebruikt werd in Metroid, was Super Metroid de eerste die het hele spel afhankelijk maakte van het juist toepassen van wapens en vaardigheden.

Indirect leverde dit bij fanatieke spelers een nieuwe uitdaging op, waarbij de spellen worden uitgespeeld met zo min mogelijk verzamelde krachtvoorwerpen in zo min mogelijk tijd. Deze zogenaamde Speed Runs en Percentage Runs worden veelal verzameld en uitgewisseld en gaan gepaard met het gebruiken en misbruiken van fouten en glitches in het spel (onder andere gedocumenteerd op Metroid2002.com). In meerdere gevallen zijn deze trucs naderhand door de ontwikkelaars van vooral de tweedimensionale episodes in opvolgende delen ingebouwd als volledig functionele vaardigheid. Deze wisselwerking tussen spelers en ontwikkelaars heeft bijgedragen aan de complexiteit en diepgang van de spellenreeks.

Ook hebben de ontwikkelaars twee keer uitdagingen voor deze fanatici ingebouwd. De eerste keer in Metroid Fusion (betreffende het gebruik van de techniek Shine Sparking) en de tweede keer in 'Metroid: Zero Mission, waarbij het uitspelen van het spel met het minimale aantal krachtvoorwerpen een extra einde vrij speelde.

Spellen[bewerken]

Volgens verkrijgbaarheid[bewerken]

Volgens chronologie[bewerken]

 • Metroid (Metroid: Zero Mission¹)
 • Metroid Prime (Metroid Prime Pinball)
 • Metroid Prime Hunters
 • Metroid Prime 2: Echoes
 • Metroid Prime 3: Corruption
 • Metroid II: Return of Samus
 • Super Metroid
 • Metroid: Other M
 • Metroid Fusion

¹: Metroid: Zero Mission is de Gameboy Advance re-make van Metroid

Stripboeken[bewerken]

 • Metroid
 • Super Metroid
 • Metroid Prime

Externe link[bewerken]