Metropol Parasol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metropol Parasol
Demonstraties van de 15 mei-beweging onder Metropol Parasol

Metropol Parasol is een project in de Spaanse stad Sevilla dat Plaza de la Encarnación en haar omgeving nieuw leven wil inblazen.

De houten constructie, waarvan wordt gezegd dat ze de grootste ter wereld is, werd gebouwd onder leiding van de Duitse architect Jürgen Mayer die de wedstrijd won die door de stad was uitgeschreven in 2004. De inhuldiging was voorzien in 2010 maar pas eind maart 2011 werd de Metropol Parasol officieel voor het publiek geopend. Met de indrukwekkende houten constructie overdekt Mayer het plein niet alleen, boven op de parasols introduceert het architectenbureau een, boven de stad uitgetilde, meanderende wandelweg. Metropol Parasol biedt een divers programma aan: een archeologisch museum, een boerenmarkt, een verhoogd plein, meerdere cafés en restaurants onder en in de parasols en een panoramaterras boven op de parasols. Mayer beschrijft Metropol Parasol als “een van de grootste en meest innovatieve gebonden houtconstructies ter wereld.” Het hout kreeg een bekleding met polyurethaan.

Het plein vroeger en nu[bewerken | brontekst bewerken]

Op het plein stond een overdekte markt vanaf 1842 die in 1973 plaats moest maken voor een parkeerplaats voor auto's. Toen men eraan dacht hier een ondergrondse parking te bouwen stuitte men op resten van een Romeinse kolonie. Uiteindelijk gaf men de voorkeur aan het plan van de Duitse ingenieur die er, volgens de jury, in slaagde om de oudheid te integreren in een concept dat aansluit bij de architectonische ideeën van Santiago Calatrava en Antoni Gaudí.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Stand van zaken op 20 maart 2011