Metropoolregio Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groot-Amsterdam
Metropoolregio in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Vlag Flevoland Flevoland
Coördinaten 52°22'NB, 4°54'OL
Algemeen
Oppervlakte 1.213 km²
Inwoners
(2020)
2.480.394 (2045 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Metropoolregio Amsterdam, ook bekend als MRA, is een bestuurlijk samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 30 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam, en is ook de naam van het grondgebied waarop de samenwerking betrekking heeft. Dit is het grondgebied van de 30 gemeenten, die samen een deel van het grondgebied van de twee provincies vormen: het zuiden van Noord-Holland en de gemeenten Almere en Lelystad in Flevoland. De regio heeft 2,5 miljoen inwoners.[1]

De Metropoolregio Amsterdam strekt zich uit van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot de Haarlemmermeer. Het bereik van de Randstad is niet nauwkeurig gedefinieerd, maar de Metropoolregio Amsterdam kan worden omschreven als een ruime opvatting van de noordvleugel van de Randstad zonder de regio Alkmaar, inclusief Almere en Lelystad, maar exclusief de stad Utrecht en eventuele andere delen van de provincie Utrecht die tot de Randstad gerekend worden.

De regio beschikt onder meer over twee luchthavens (Amsterdam Airport Schiphol en Lelystad Airport), zeehavens, het financiële centrum van Nederland, de bloemenveiling van Aalsmeer, het Media Park en clusters van creatieve bedrijven. Daarnaast kenmerkt de regio zich door meerdere historische steden en landschappelijke variëteit.

De Metropoolregio bestaat sinds eind 2007, als opvolger van het Noordvleugeloverleg. De regio presenteert zich in het buitenland als Amsterdam Metropolitan Area.

Deelregio's[bewerken | brontekst bewerken]

De 30 gemeenten zijn ingedeeld in 7 deelregio's.[1]

Agglomeraties van de Metropoolregio Amsterdam
Agglomeratie Gemeenten Inwonertal Groot-Amsterdam (COROP)
Amsterdam Amsterdam ca. 905.000 Ja Ja
Almere en Lelystad Almere, Lelystad ca. 300.000 Nee Nee (Flevoland)
Amstelland-Meerlanden Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel, Diemen ca. 355.000 Ja Ja
Gooi en Vechtstreek Hilversum, Gooise Meren, Blaricum, Laren, Huizen, Wijdemeren ca. 260.000 Nee Nee (Gooi en Vechtstreek)
IJmond Velsen, Beverwijk, Heemskerk ca. 150.000 Nee Nee (Ijmond)
Zaanstreek-Waterland Zaanstad, Purmerend, Waterland, Oostzaan, Landsmeer, Wormerland, Edam-Volendam, Uitgeest ca. 355.000 Ja Ja
Zuid-Kennemerland Haarlem, Zandvoort, Heemstede, Bloemendaal ca. 230.000 Nee Nee (Agglomeratie Haarlem)
Totaal ca. 2.520.000

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]