Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metropoolregio
Rotterdam Den Haag
Metropoolregio in Nederland Vlag van Nederland
Metropoolregio Rotterdam Den Haag in Zuid-Holland
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 51°59'42"NB, 4°23'6"OL
Algemeen
Oppervlakte 1213 km²
Inwoners
(2021)
2.419.244 (1994 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is een vrijwillig samenwerkingsverband van een groep Nederlandse gemeenten op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen. Het is een samenvoeging van Stadsregio Rotterdam en Stadsgewest Haaglanden. Deze metropoolregio beslaat het meest verstedelijkte deel van de provincie Zuid-Holland en is deel van de zuidelijke Randstad. De regio kent twee hoofdkernen, Rotterdam en Den Haag en telt ca. 2,4 miljoen inwoners.

Het kantoor van de regio werd in 2014 gevestigd in Den Haag, maar in 2017 verplaatst naar de Westersingel in Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kantoor MRDH aan de Westersingel

De overeenkomst staat beschreven in de Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag die in december 2014 is ingegaan.[1] Al voor de oprichting van de metropoolregio werkten de regio's samen in projecten als RandstadRail, Stedenbaan en de Hof van Delfland. De naam van het vliegveld bij Rotterdam werd al in 2010 veranderd in Rotterdam The Hague Airport.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De grootstedelijke regio strekt zich aan de westkant uit langs de kust van de Noordzee. Het gebied begint hier in het noorden bij Wassenaar en loopt van daar door tot en met het eiland Voorne-Putten, een relatief dunbevolkt gedeelte. Nabij het stadje Hellevoetsluis wordt de zuidgrens van het eiland gevolgd langs het Haringvliet en de daarnaar genoemde dam, die onderdeel is van de beroemde deltawerken (net als de Maeslantkering middenin de Rotterdamse haven).

Aan de oostkant loopt het gebied vooral over in het Groene Hart en de eveneens polderrijke Krimpenerwaard.

De metropoolregio Rotterdam Den Haag wordt vooral gekenmerkt door bedrijvigheid rond een van de grootste havens ter wereld: de haven van Rotterdam. Daarnaast zijn de overheid en veel internationale organisaties prominent aanwezig in Den Haag en is het Westland een conglomeraat van agribusiness en glastuinbouwbedrijven. Het veeteeltgebied Midden-Delfland wordt steeds meer omgevormd tot een streek voor natuur en recreatie.

Aandachtsgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Een doel van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag is om de economische concurrentiepositie en het vestigingsklimaat van het gebied te verbeteren. Daarbij moet het wel een regio blijven waar mensen willen wonen en waar voldoende ruimte is voor buitenrecreatie en natuurbeleving.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag richt zich zowel op openbaar vervoer als op verkeer (fiets, auto, ketenmobiliteit, verkeersveiligheid, duurzaamheid). Samen met de 21 deelnemende gemeenten worden de beleidskaders geformuleerd en vastgesteld. Het actuele beleidskader is de Uitvoeringsagenda Bereikbaarheid.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is ook OV-autoriteit en verantwoordelijk voor de volgende concessies:[2]

  • Concessie Rail Haaglanden (Haagse tramnet, inclusief de RandstadRail-lijnen naar/van Zoetermeer)
  • Concessie Rail Rotterdam (tram + metro)
  • Regionaal busvervoer Haaglanden (incl. stadsdiensten Delft en Zoetermeer)
  • Busvervoer in Den Haag stad (Haaglanden Stad)
  • Busvervoer in Rotterdam en omstreken: busvervoer in Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Barendrecht, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis en Ridderkerk.
  • Busvervoer op Voorne-Putten en in Rozenburg
  • ParkShuttle Rivium

Het wettelijk reizigersadviesoverleg (ROCOV) voor de Metropoolregio is het Metrocov.[3] Deze ROCOV heeft twee kamers, waarvan het gebied de vroegere PROV (Rotterdam) en ROCOV Haaglanden vertegenwoordigen. Er wordt gezamenlijk en apart vergaderd.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

De Kadernota OV van de regio behandelt de uitgangspunten voor het toekomstige OV en daarbij de uitvoeringsagenda bereikbaarheid 2016-2025.[4]

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Er maken 21 gemeenten deel uit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De tabel toont bij elke gemeente het inwonertal per 1 januari 2024.

Gemeente Inwonertal
Albrandswaard 26.431
Barendrecht 48.689
Capelle aan den IJssel 67.948
Delft 109.573
Den Haag 565.701
Krimpen aan den IJssel 29.630
Lansingerland 65.600
Leidschendam-Voorburg 78.246
Maassluis 35.826
Midden-Delfland 19.382
Nissewaard 87.626
Pijnacker-Nootdorp 57.948
Ridderkerk 47.713
Rijswijk 59.640
Rotterdam 671.125
Schiedam 81.855
Voorne aan Zee 74.342
Vlaardingen 76.472
Wassenaar 27.108
Westland 115.984
Zoetermeer 128.424
Totaal 2.451.555

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]