Meuzegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meuzegem
Dorp in België Vlag van België
Meuzegem (België)
Meuzegem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Meise Meise
Coördinaten 50° 57′ NB, 4° 17′ OL
Detailkaart
Meuzegem (Vlaams-Brabant)
Meuzegem
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Meuzegem is een landelijk dorp in de provincie Vlaams-Brabant. Het ligt in Wolvertem, een deelgemeente van Meise. Meuzegem ligt anderhalve kilometer ten noordwesten van het dorpscentrum van Wolvertem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Meuzegem is afkomstig van "Muso", een Germaanse familie (met Frankisch toponiem) die neerstreek op het Brabantse plateau. De vele grafcirkels langsheen de oude landweg Huyneghem-Meysse-Zemst (Zenneovergang) en de meer dan 1100 Vlaamse grafcirkels, geven aan dat deze Germaanse stammen reeds aanwezig waren rond 2000 vC. Muso-inga-heim, wat zoveel betekent als Muso-familie-huis, is dus de woonplaats van de familie van Muso. Deze bezat een gebied van 12 bunder land - een traditionele mansus – op de drieledige kouter van de Blakenberg.

Na de kerstening van de Friese en de Frankische gebieden werd naast de villa van de Heren van Museghem een kerk gebouwd rond 803 na Christus. In september 1112 werd deze kerk, samen met een hoeve, de latere Onze-Lieve-Vrouwhoeve, en 2 mansi land, als dotatiegoed afgestaan aan de abdij van Dielegem in ruil voor het onderhoud en de bediening van de kerk. Daarnaast hadden de Heren van Meuzegem ook nog goederen in Wolvertem en in Jette.

Zoals gebruikelijk bij de kleine landadel toonden ze hun macht door een ringwalburcht op te richten in de 11e eeuw. In de 13e eeuw verarmde het Huis van Mosenghem en werden de bezittingen verkocht aan een Duitse ridderorde die gevestigd was in Pitsenburg-Mechelen.

Deze ridderorde bundelde al haar goederen in deze streek en bracht ze onder in een leenhof met zetel in het "Hof van Meuseghem". Zo bleef de helft van de parochie bestaan als aparte eenheid tot aan de Franse Revolutie. Heel even – van 1797 tot 1811 – was Meuzegem een zelfstandige gemeente met Antonius de Cock als burgemeester. In 1811 werden de gemeenten Meuzegem en Rossem-Impde opgeheven en samengevoegd met Wolvertem.[1]

In 2012 vierde de parochie haar 900-jarig bestaan onder het voogdijschap van de abdij van Dilighem. Mede daarom vonden in 2012 allerlei feestelijkheden plaats.[2]

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de inwoners van Meuzegem zijn er twee personen met een zekere beroemdheid : Jan Frans Stallaert, een dichter-muzikant die in 1777 mede-oprichter was van de Harmonie St Cecilia in Merchtem en Miel Van Cauter, wereldkampioen wielrennen bij de beloften in 1955.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Rossem, Imde, Wolvertem, Brussegem, Merchtem

Bronverwijzing[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sven Vrielinck, De territoriale indeling van België (1795-1963), Universitaire Pers Leuven, 2000, p. 1842
  2. Meuzegem 900

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Meuzegem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.