Mexicaanse gravende kikkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mexicaanse gravende kikkers
Rhinophrynus dorsalis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie
Rhinophrynidae
Günther, 1859
Afbeeldingen Mexicaanse gravende kikkers op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mexicaanse gravende kikkers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Mexicaanse gravende kikkers (Rhinophrynidae) vormen een familie van kikkers (Anura).[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Albert Carl Lewis Gotthilf Günther in 1859. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Rhinophrynina gebruikt.

Kenmerken[bewerken]

De familie telt slechts één soort; de Mexicaanse gravende kikker (Rhinophrynus dorsalis). De reden van deze afsplitsing is dat de kikker aan de ene kant zeer primitieve kenmerken vertoont, maar ook goed is aangepast om te graven. Zo is het lichaam zeer slap en de huid lijkt op een rubberen zak. De poten zijn kort en aan de achterpoten zitten verharde delen die dienen als 'spade' bij het graven. De kop is erg stomp en de ogen zijn relatief klein, kenmerkend is een lichtere rugstreep. Bij gevaar blaast de kikker zich zo sterk op dat het lichaam op een bal lijkt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De kikker komt voor in delen van Noord- en Midden-Amerika, in de Verenigde Staten van Texas tot in Mexico, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua en Costa Rica.[2]

Taxonomie[bewerken]

Familie Rhinophrynidae

Bronvermelding[bewerken]