Naar inhoud springen

Mexicaanse keuken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mexicaanse keuken
Guacamole

De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken. Het basisingrediënt is maïs dat tot vele vormen verwerkt wordt. Daarnaast komen chilipepers en tomaten in bijna elke maaltijd voor. De Mexicaanse keuken kent de nodige regionale variatie. Verder heeft Mexico een traditie van het verkopen van warme maaltijden op straat.

Verwant is de tex-mex, een samensmelting van de keukens van Texas en die van Mexico. Veel gerechten uit de tex-mex worden vaak ten onrechte toegeschreven aan de Mexicaanse keuken, zoals chili con carne en fajita's.

De keuken van de Azteken was grotendeels op maïs gebaseerd. Daarnaast gebruikten zij ingrediënten zoals bonen, aardappelen, chilipeper, papaja's en ananas.

Toen de Spaanse veroveraars in het Aztekenrijk arriveerden brachten zij hun eigen gerechten en ingrediënten mee. In het begin kwamen veel van deze kolonisten uit Andalusië waardoor ook de Moorse invloed in de te gebruiken kruiden herkenbaar is. Na verloop van tijd werden beide culinaire keukens gecombineerd zodat de Mexicaanse keuken ontstond. Chocolade stamt ook uit de Meso-Amerikaanse keuken en heeft zich na de komst van de Spanjaarden over de wereld verspreid.

Basisingrediënten

[bewerken | brontekst bewerken]

Maïs is het basisvoedsel en maïsmeel wordt gebruikt om tortilla's en taco's van te maken. Daarnaast worden bonen, tomaten, avocado's en rijst veel gegeten. Doordat het maïs in Mexico min of meer de plek van graan heeft ingenomen is de Mexicaanse keuken een bruikbaar alternatief voor mensen met coeliakie.

Peper speelt een centrale rol in de Mexicaanse keuken. Er zijn vele soorten in gebruik variërend in scherpte, smaak en vorm. Deze worden op allerlei manieren gebruikt. Vers, gedroogd (bijvoorbeeld chipotle) of gebakken. Een ander dominant kruid is koriander.

Taco's

Enkele bekende gerechten zijn:

Zie de categorie Mexicaanse keuken van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.