Mia Doornaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Maria Doornaert
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 31 december 1945
Land Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Mia Doornaert (formeel: Maria Adelheid barones Doornaert) (Kortrijk, 31 december 1945) is een voormalige journaliste en huidig columniste voor de krant De Standaard.

Mia Doornaerts vader was schooldirecteur. Op 16-jarige leeftijd begon ze haar studie klassieke filologie te Leuven en volgde nog een kandidatuur Oosterse talen, met als tweede taal Arabisch. Daarna gaf ze twee jaar les Latijn en Grieks aan het H. Hartinstituut te Heverlee. Hierna studeerde ze een jaar politieke wetenschappen. Doornaert woonde een tijdlang in Harelbeke en verhuisde later naar Elsene omdat ze in 1970 als journaliste ging werken bij De Standaard. Ze was jarenlang voorzitster van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten van België (AVBB) en van 1986 tot 1992 presideerde ze de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ).

In 1995 volgde ze Peter Vandermeersch op als correspondente in Frankrijk, tot de correspondentenfuncties bij De Standaard uit bezuinigingsoverwegingen werden opgeheven. In de periode daarna schreef ze eerst veel over het Midden-Oosten en de islam en daarna verdiepte ze zich op verzoek van de toenmalige hoofdredacteur in China en het Verre Oosten.

In maart 2003 werd ze door koning Albert vanwege haar journalistieke verdiensten in de adelstand verheven met de persoonlijke titel van barones. In 2005 overleed haar echtgenoot.

Na 38 jaar bij de De Standaard gewerkt te hebben, ging Mia Doornaert in juli 2009 werken als adviseur en speechwriter op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme. Die functie oefende ze uit tot Leterme op 24 november 2009 ontslag nam als minister en opnieuw premier werd.

Momenteel is Mia Doornaert actief als columniste voor De Standaard, waar ze een tweewekelijkse column verzorgt op maandag.

Externe links[bewerken]