Michaël van Bragança

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michaël van Bragança
1853-1927
Michaël van Bragança
Hertog van Bragança
Periode 1866-1920
Voorganger Johan VI van Portugal
Opvolger Duarte Nuno
Vader Michaël I van Portugal
Moeder Adelheid van Löwenstein-Wertheim-Rosenberg

Michaël van Bragança (Kleinheubach, 19 september 1853 - Seebenstein, 11 oktober 1927) was van 1866 tot 1920 hertog van Bragança en miguelistisch troonpretendent van Portugal. Hij behoorde tot het huis Bragança.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Michaël werd geboren in het kasteel van Kleinheubach in het koninkrijk Beieren, als zoon van de voormalige koning Michaël I van Portugal uit diens huwelijk met Adelheid van Löwenstein-Wertheim-Rosenberg. Na een burgeroorlog in Portugal werd zijn vader in 1834 afgezet en verbannen. Hierdoor groeide Michaël van Bragança op in Duitsland en Oostenrijk. Na de dood van zijn vader in 1866 werd hij hertog van Bragança en Miguelistisch troonpretendent van Portugal. Hij leefde vooral in het prelatengebouw van het klooster van Bronnbach en het Nieuwe Slot in Seebenstein.

Hij was lid van de militaire staf van keizer Frans Jozef van Oostenrijk en nam deel aan de bezetting van Bosnië. Beweerd wordt dat Frans Jozef Michaël graag had en hem het privilege schonk om zijn Portugese nationaliteit te behouden, hoewel hij niet welkom was in dat land. Zijn tweede zoon Frans Jozef werd vernoemd naar de Oostenrijkse keizer, die zijn peetvader was.

Michaël had de rang van kolonel in het Zevende Oostenrijkse Huzarenregiment en tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij in het Oostenrijkse leger veldmaarschalk-luitenant. Hij nam ontslag uit het leger toen Portugal eind 1916 aan de zijde van de Geallieerden in de oorlog trad en hij engageerde zich voor de rest van de oorlog in de Orde van Sint-Jan. Nadat de Eerste Wereldoorlog in november 1918 ten einde kwam en Oostenrijk-Hongarije in elkaar stortte, kwamen hij en zijn familie in betrekkelijke armoede terecht.

Op 31 juli 1920 stond Michaël na conflicten met zijn oudste zoon Michael Maximiliaan zijn titel van hertog van Bragança en zijn aanspraken op de Portugese troon af, ten voordele van zijn derde zoon Duarte Nuno. Hij overleed in oktober 1927 en werd bijgezet in het klooster van Bronnbach.

Huwelijken en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 oktober 1877 huwde Michaël in Regensburg met prinses Elisabeth Marie von Thurn und Taxis (1860-1881). Het echtpaar kreeg drie kinderen:

Na de vroege dood van zijn eerste echtgenote hertrouwde hij op 8 november 1893 in Kleinheubach met Maria Theresa van Löwenstein-Wertheim-Rosenberg (1870-1935). Ze kregen acht kinderen: