Michael Bloomberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Michael Bloomberg
Michael Rubens Bloomberg
Michael Rubens Bloomberg
Geboren 14 februari 1942
Boston (Massachusetts)
Politieke partij Democratische Partij (tot 2001)
Republikeinse Partij (2001-2007)
Onafhankelijk (sinds 2007)
Partner Susan Brown (1975-1990)
Diana Taylor (sinds 2000)
Beroep Politicus
Ondernemer
Religie Reform-joods
Handtekening Handtekening
108e burgemeester van New York
Aangetreden 1 januari 2002
Einde termijn 31 december 2013
Voorganger Rudy Giuliani
Opvolger Bill de Blasio (verkozen)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Michael Rubens (Mike) Bloomberg (Boston (Massachusetts), 14 februari 1942) is een Amerikaans ondernemer en de oprichter van Bloomberg L.P. Van 2002 tot 2013 was hij de burgemeester van New York.

Bloomberg groeide op in Medford, een voorstad van Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts. Hij studeerde elektrotechniek aan de Johns Hopkins University en verkreeg later een MBA aan de Harvard Business School. Hij was een vennoot bij Salomon Brothers voordat hij een fortuin verdiende met zijn eigen bedrijf Bloomberg, een mediabedrijf toegespitst op financieel nieuws. Dit nieuws wordt onder meer via de Bloomberg terminal verstrekt.

Hij werd eerst verkozen als burgemeester in november 2001 met 50,3% van de stemmen. In november 2005 werd hij herverkozen met 58,38% van de stemmen. In 2008 verliet hij de Republikeinse partij en ging verder als onafhankelijke. Aangezien er een beperking stond op het aantal termijnen zou hij niet voor een derde termijn kunnen gaan in november 2009. De gemeenteraad van New York hield een controversiële stemming om de beperking op te trekken van twee naar drie termijnen, waardoor Bloomberg zich toch nog verkiesbaar kon stellen. Eind 2013 liep zijn derde termijn af en werd hij opgevolgd door Bill de Blasio.

Bloomberg is met een geschat vermogen van rond de 40 miljard dollar (anno 2016) een van de rijkste personen ter wereld. Dat vermogen zette hij in voor zijn politieke carrière, zodat hij niet gebonden was aan de regels voor sponsoring van politieke campagnes. Bij zijn herverkiezing van 2005 bijvoorbeeld gaf hij 80 miljoen dollar uit, Meer dan tien maal zoveel als zijn Latino-tegenstander Fernando Ferrer en meer dan in welke burgemeesterscampagne ook. In een verkiezingsbijeenkomst die op TV werd uitgezonden liet Bloombergs campagnestaf een compleet publiek huren, wat echter door het persbureau AP werd ontdekt en onthuld. Desondanks behaalde Bloomberg meer dan 59% van de stemmen tegen Ferrer ruim 39.

Bloomberg deelt op belangrijke thema's als abortus en het homohuwelijk de Democratische standpunten. Ook steunde hij de campagnes van Barack Obama voor het presidentschap. Bloomberg heeft ook een autobiografie geschreven, Bloomberg by Bloomberg.

Voorganger:
Rudolph W. Giuliani
Burgemeester van New York
2002 - 2013
Opvolger:
Warren Wilhelm de Blasio Jr.