Michael Kahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Kahn
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 8 december 1935
Geboorteland Verenigde Staten
Jaren actief 1969 - heden
Beroep Filmmonteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michael Kahn (New York, 8 december 1935) is een Amerikaanse filmmonteur. Hij is een drievoudig Oscarwinnaar en vooral bekend van zijn samenwerkingen met regisseur Steven Spielberg.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Michael Kahn werd in 1935 geboren in New York. In de jaren 1950 verhuisde hij naar Californië om er in dienst van een New Yorks reclamebureau televisiespots te maken. Vervolgens kreeg hij een baan aangeboden bij Desilu, het productiebedrijf van Desi Arnaz en Lucille Ball, en werd hij de assistent van Dann Cahn, een toenmalige monteur van de tv-serie I Love Lucy (1951–1957).[1] Het eerste tv-programma waar Kahn zelf aan meewerkte was de westernserie The Adventures of Jim Bowie (1956–1958).[2]

Kahn werkte in de daaropvolgende jaren aan verschillende tv-series mee en werd in 1965 na vier afleveringen benoemd tot de vaste monteur van de komische reeks Hogan's Heroes (1965–1971). In 1969 monteerde Kahn met The Activist zijn eerste langspeelfilm.

Grote bekendheid verwierf hij pas in de jaren 1970, toen hij voor het eerst mocht samenwerken met regisseur Steven Spielberg. Op aanraden van Irvin Kershner en Owen Roizman had Spielberg een gesprek met Kahn, die vervolgens de sciencefictionfilm Close Encounters of the Third Kind (1977) mocht monteren. De film werd een succes en leverde zowel Spielberg als Kahn een Oscarnominatie op. Vanaf dan werd Kahn de vaste monteur van Spielberg en werkte hij aan elke film van de regisseur mee, op uitzondering van E.T. the Extra-Terrestrial (1982). Voor de Spielbergfilms Raiders of the Lost Ark (1981), Schindler's List (1993) en Saving Private Ryan (1998) won Kahn telkens een Oscar. Tussendoor werkte Kahn ook mee aan bekende filmproducties als The Goonies (1985), Fatal Attraction (1987) en Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003).

Kahn monteert meestal met film en maakt daarbij gebruik van een Moviola en een flatbed-editor. Soms monteert hij de film op digitale wijze, zoals het geval was voor bijvoorbeeld Twister (1996) en Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (2004). De animatiefilm The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011) was de eerste film van Spielberg en Kahn die digitaal gemonteerd werd met behulp van Avid.

In 2011 ontving Kahn de carrièreprijs van de American Cinema Editors (ACE).

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Academy Award[bewerken | brontekst bewerken]

BAFTA[bewerken | brontekst bewerken]

Emmy Award[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beste montage (tv-special) – Eleanor and Franklin (1976) (gewonnen)

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

     

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]