Michael Kretschmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Kretschmer
Michael Kretschmer
Geboren 7 mei 1975
Görlitz
Politieke partij CDU
Beroep Politicus
Minister-president van Saksen
Huidige functie
Aangetreden 13 december 2017
Voorganger Stanislaw Tillich
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Michael Kretschmer (Görlitz, 7 mei 1975) is een Duitse politicus. Hij is lid van de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU). Sinds 13 december 2017 is hij minister-president van de Duitse deelstaat Saksen (Duits: Freistaat Sachsen).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kretschmer was van 2002 tot 2017 voor de CDU lid van het Duitse parlement, de Bondsdag in Berlijn. Op 9 december 2017 werd hij voorzitter van de CDU-afdeling in Saksen, en enkele dagen later werd hij minister-president van deze deelstaat. In die functie volgde hij zijn partijgenoot Stanislaw Tillich op. Tillich trok zich terug vanwege de slechte uitslag voor de CDU in Saksen bij de landelijke verkiezingen in 2017, en droeg Kretschmer als zijn opvolger voor. Kretschmer regeerde vervolgens in een grote coalitie van de CDU en de SPD.

Bij de Landdagverkiezingen van september 2019 werd de CDU onder leiding van Kretschmer wederom de grootste partij van Saksen. Zijn tweede kabinet trad aan op 20 december 2019 en bestaat naast de CDU ook uit de SPD en Bündnis 90/Die Grünen.

Kretschmer heeft een relatie met de journaliste Annett Hofmann, met wie hij twee zonen kreeg. Hij is lid van de Evangelisch-Lutherse Kerk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]